
Amsterdam, 19 maart
Woensdag 20 maart behandelt de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel dat het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht wil schrappen. Het Humanistisch Verbond vindt het zowel nationaal als internationaal van belang dat er einde komt aan het verbod op godslastering.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, diende de wet destijds als D66-Kamerlid in, samen met VVD en SP. Los van het Nederlandse debat over de vrijheid van meningsuiting benadrukt hij nu het signaal dat daarmee internationaal ook wordt afgegeven
Van der Ham: “In veel landen wordt het verbod op godslastering aangegrepen om vrijheid van meningsuiting in te perken. Vorige week bepleitte de Organization of Islamic Cooperation bij de Verenigde Naties nog voor het wereldwijd aanpakken van godslastering. In zeven landen riskeren humanisten en atheïsten de doodstraf en onder het mom van godslastering worden ook christenen, vrijzinnige gelovigen en vrouwen vervolgd. In Rusland werd `godslastering´ van de Russisch Orthodoxe kerk aangegrepen om de popgroep `Pussy Riot´ in de cel te gooien. Dat zijn ernstige schendingen van mensenrechten.”
Het Verenigd Koninkrijk besloot al in 2008 het goede voorbeeld te geven door hun blasfemieverbod te schrappen. Nederland moet een dergelijk signaal ook afgeven, vindt Van der Ham
Actie door het Humanistisch Verbond
Het Humanistisch Verbond is een actie gestart om bij de volgende VN-bijeenkomst in november, samen met de International Humanist and Ethical Union (IHEU) tegenwicht te bieden aan de roep om godslastering aan banden te leggen. De IHEU bracht de afgelopen maanden al verschillende rapporten uit die de moeilijke positie van religiekritiek en diversiteit in de wereld in kaart bracht.
Geschiedenis van Godlastering in Nederland
Het verbod op smalende godslastering werd ingevoerd in 1932, en leidde in Nederland in 1966 tot de laatste rechtszaak. Na de moord op Theo van Gogh overwoog toenmalig minister Donner de wet weer nieuw leven in te blazen. Daarop volgende het initiatiefwetsvoorstel van Van der Ham, Teeven en De Wit om de wet juist te schrappen. Van der Ham: “Als op de vrijheid van meningsuiting wordt ingeboet, zullen niet de beste bijdragen meer klinken, maar slechts de minst controversiële´, aldus Van der Ham.”
Tags:#Religie en kerk#vrijheid van meningsuiting
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.
"*" geeft vereiste velden aan