Direct naar de inhoud
Word lid
Robbert Bodegraven

Robbert Bodegraven nieuwe directeur Humanistisch Verbond

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Het streven naar een rechtvaardige en menswaardige samenleving loopt als een rode draad door het leven en werk van Bodegraven. Dit is de nieuwe directeur.

Robbert Bodegraven is de nieuwe directeur van het Humanistisch Verbond. Bodegraven was tot voor kort directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Daarvoor was hij onder andere directeur beleidsbeïnvloeding en campagnes bij War Child.

Op 1 juni 2021 gaat Bodegraven van start en vanaf september zal hij volledig in dienst zijn. Het streven naar een rechtvaardige en menswaardige samenleving loopt als een rode draad door het leven en werk van Bodegraven. Die betrokkenheid toont hij op verschillende manieren. Zo legt hij momenteel de laatste hand aan een boek over klimaat en ongelijkheid, dat na de zomer verschijnt. En in 2016 verscheen Nevelland, een fotoboek over vertraging en contemplatie. “Eigenlijk vind je in alles wat ik doe het humanisme terug: ik sta voor de vrijheid van het individu te kunnen zijn wie je wilt zijn, maar altijd met verantwoordelijkheid voor de samenleving als geheel. Wat dat betreft ben ik een humanist”, aldus Bodegraven.

Een menswaardig leven wordt bedreigd door polarisatie, ongelijkheid en de ecologische crisis. Het humanisme kan hierin een belangrijke stem zijn.

Bodegraven treedt aan in het jaar dat het Humanistisch Verbond 75 jaar bestaat. Dat vieren we niet alleen met een tentoonstelling in het Amsterdam Museum, een feestelijke opening en meer; we staan ook stil bij de toekomst. De nieuwe directeur treedt aan in een periode waar samen met de leden, afdelingen en het bureau wordt gewerkt aan nieuw beleid.

Bodegraven: “Polarisatie, toenemende ongelijkheid en de ecologische crisis zijn de grote bedreigingen van nu voor een menswaardig leven. Ik denk dat het humanisme, en dus ook het Humanistisch Verbond, hierin een belangrijke stem kan zijn en aan oplossingen kan bijdragen. Die uitdaging ga ik graag samen met mijn nieuwe collega’s aan.”

Mardjan Seighali, voorzitter Humanistisch Verbond: “Ik heb Robbert leren kennen als iemand die met gedrevenheid werkt aan een vrije, inclusieve samenleving. In het verleden voor goede doelen en organisaties, en vanaf nu voor het Humanistisch Verbond. Ik kijk uit naar een fijne samenwerking.”

Robbert Bodegraven volgt Christa Compas op. Zij nam in maart afscheid na vijf jaar en maakte de overstap naar de Algemene Onderwijsbond (FNV).

Vrij denken, samen leven. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en staat vaak onder druk. Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die opkomt voor de vrijheid zelf te bepalen over je leven, liefde, denken en dood. Want alleen in vrijheid kunnen we waardevol samen leven.

Het Humanistisch Verbond werkt nadrukkelijk twee kanten op. We agenderen. We zetten ons in om de belangrijkste thema’s op de politieke en maatschappelijke agenda’s te krijgen. En we inspireren. We voeden de geest met onze cursussen, debatten, evenementen en lezingen.

Wij staan voor een vrije en humane samenleving. Voor vrijheid heb je elkaar nodig. Sluit je vandaag nog aan. 

Fiona-Fortuin
Fiona Fortuin
hoofd campagne en communicatie

Deel dit

Tags: #bodegraven #directeur #robbert

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.