Direct naar de inhoud
Word lid
Rein Zunderdorp

Rein Zunderdorp gekozen in bestuur IHEU

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Mensenrechten Nieuws Gepubliceerd op:

Rein Zunderdorp, voormalig voorzitter van het Humanistisch Verbond, is op 25 mei gekozen tot bestuurslid van de International Humanist and Ethical Union (IHEU). “Nederland hoort er weer bij en ik kan mijn humanistische ervaring en netwerk nuttig inzetten.”

“Het was prettig dat het zo’n overtuigende keuze was voor mij ten opzichte van een andere nieuwe kandidaat (28 tegen 10). Dat geeft een sterk mandaat van de ‘General Assembly’ (de algemen vergadering van lidorganisaties),” vertelt Zunderdorp. Het bestuur heeft zes leden, hij is een van de ‘gewone’ bestuursleden.

Zunderdorp gaat zich onder meer bezighouden met de uitwisseling tussen de lidorganisaties en ondersteuning van en actie voor humanistische organisaties en mensen die elders in de wereld worden gediscrimineerd en vervolgd. De precieze taakverdeling wordt nog nader bepaald.

Belang IHEU

Het belang van de IHEU is voor Zunderdorp evident. De IHEU verenigt meer dan 100 humanistische organisaties in meer dan 40 landen en vertegenwoordigt daarmee het humanisme op wereldniveau. 

“Humanisten ontmoeten elkaar daar, wisselen ervaringen uit en ontwikkelen initiatieven, zoals het voeren van sterke lobby’s bij de Verenigde Naties in New York en Genève en bij de Raad van Europa in Straatsburg. Bovendien ondersteunen zij nieuwe humanistische organisaties en projecten in alle delen van de wereld (ook het Nederlandse Hivos is daar bij betrokken). Daarnaast springt de IHEU met acties in de bres voor humanisten die acuut bedreigd worden, zoals onlangs de atheïstische bloggers in Bangladesh.”

In Bangladesh loop je ernstig gevaar als je voor je mening uitkomt als atheïst of vrijdenker. Islamitische partijen hebben een lijst met de namen van 84 bloggers gepubliceerd die volgens deze partijen de doodstraf verdienen wegens godslastering. De International Humanist and Ethical Union (IHEU) is een actie gestart. Het Humanistisch Verbond steunt deze actie.

Nederlandse humanisten

Zunderdorp vindt het inspirerend samen met de Nederlandse humanisten internationaal actief te zijn. “Tijdens de ledenvergadering hebben Ineke de Vries (directeur) en Boris van der Ham (voorzitter) aangekondigd dat het Humanistisch Verbond, zoals ook bij de actie voor de bloggers in Bangladesh, zich mede via mij actief zal inzetten in de IHEU. Dat geldt ook voor enkele Nederlandse organisaties zoals het Humanistisch Historisch Centrum (waarvan ik voorzitter ben) en De Vrije Gedachte. “

Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen organisaties uit landen waar humanisten in een minderheidspositie verkeren en soms zelf onderdrukt worden, met landen zoals de onze, waarin het humanisme eigenlijk een culturele bovenstroom is geworden, vindt Zunderdorp.

“Dat beïnvloedt immers de relatie met de staat en met religies. Ik zal me dus zeker met deze strategie bemoeien. En ik merk dat men dat ook van me verwacht.”

Teken voor vrijheid

Onder het mom van `godslastering´ worden in vele landen atheïsten, humanisten, vrijzinnigen en mensen met een ander geloof dan de staatsgodsdienst vervolgd. 
Het Humanistisch Verbond wil samen met de International Humanist and Ethical Union (IHEU) tegenwicht bieden. Daarom zijn we de actie ‘Teken voor vrijheid’gestart.

Deel dit

Tags: #Humanisme #internationaal humanisme #Religie en kerk #Seculier #vrijheid van meningsuiting

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.