Direct naar de inhoud
Word lid
Sekswerkers foto op straat lopend over zebrapad

Registreren sekswerkers lost problemen niet op

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Privacy Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Verplicht registeren van alle prostituees is volgens het Kabinet de manier om zicht te krijgen op misstanden in de seksbranche. Het Platform Bescherming Burgerrechten vindt dat niet. Het Platform vraagt in brief aan de Eerste Kamer van 29 februari om het ‘Wetsvoorstel Regulering Prostitutie’ niet aan te nemen. Het Humanistisch Verbond ondertekende de brief.

Het platform denkt dat registratie in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens en het geen geschikt middel is om misstanden te voorkomen. Sterker nog: het middel is erger dan de kwaal. Want de registratie en opslag van gegevens in een centrale databank vormt een extra risico voor deze vrouwen. Bovendien blijkt in de praktijk de informatie over de rechtspositie van groot belang voor degenen die in de seksbranche werken. Steun en versterking van de kracht van vrouwen / prostituees van onderop zou dus veel meer opleveren.

Reguleren door registeren

Over deze en andere punten is niets terug te vinden in het wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Alleen door verregaande regulering zouden mensenhandel en misstanden effectief bestreden kunnen worden. Dit beleid is al onder vorige Kabinetten gestart overigens. Nadat in 2000 het bordeelverbod werd opgeheven en de prostitutiebranche een vergunningensysteem kreeg, wordt er sinds enkele jaren aangedrongen op strengere handhaving en observatiemethoden. Naast een vergunningenstelsel voor alle bedrijven in de seksbranche, moet iedere prostituee zich laten registeren in een landelijke database.

Vier bezwaren

Op het beleid van Opstelten is dus het nodig af te dingen, vindt het Platform. In de brief naar de Eerste Kamer worden vier bezwaren geformuleerd tegen het wetsvoorstel.

Lees verder in de brief aan de Eerste Kamer

Fotografie: Istock.com

Meer informatie

Deel deze pagina

Tags:#wetgeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.