Direct naar de inhoud
Word lid
handen die elkaar vast houden

Positief en constructief ouder worden

Type content: Nieuws Categorieën: Goed oud Nieuws Gepubliceerd op:

“Ouder worden op een positieve en constructieve manier is een kunst op zich en daar wil ik mij graag met anderen in verdiepen,” Anneberth van Walraven heeft zich opgegeven voor het weekend Ouder worden en Levenskunst van 1-3 november in Valkenswaard. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 
Het thema Ouder worden en Levenskunst spreekt mij aan omdat ik dit jaar 70 jaar ben geworden en ouder worden en levenslust nu meer voor mij gaan spelen. Het is zo vreemd om ouder te zijn en je zo jong te voelen,” vindt Van Walraven. Het thema houdt mij al langer bezig, want de wereld om mij heen is veranderd nu ik niet meer werk, mijn man met pensioen thuis is en de structuur en de invulling van de dagen zo anders zijn geworden.

Voor veel mensen is het zinvol invullen van het leven na het pensioen niet vanzelfsprekend. Eén van de redenen voor afdeling Zuid Oost Brabant om er een `uitdagend weekend´ over te organiseren. Samen met een deskundigen, waaronder humanistica Marleen van Bijnen, oud-voorzitter van de NVVE Eugène Sutorius en promovenda aan de Universiteit voor Humanistiek Hanne Laceulle. Daarnaast vindt onder leiding van humanistisch geestelijke begeleider en filmkenner Roland Gerritsen een filmgesprek plaats en is er muziek van zanger en tekstschrijver Hein van Grinsven.

Levenskunstig

Van Walraven ziet vooral uit naar het delen met elkaar wat je kunt doen om met het ouder worden levenskunstig te blijven. Ze weet niet hoe haar ideale oude dag eruit ziet. “Ik hoop nog lange tijd op een goede gezondheid voor ons beiden en dat we niet dement worden. Dit is wel het belangrijkste, want als je dit mag houden zie ik veel mogelijkheden om mijn, onze oude dag, levenskunstig te houden.”

Ook Vreneli Rexwinkel is ermee bezig omdat ze al `aardig de ouderdom in wandelt´. Vorig jaar werd ze zeventig. “Ik word ouder, dat gaat vanzelf. Maar hoe word ik ouder en hoe ga ik daarmee om en hoe zal mijn levenseinde zijn. Ik ken mezelf vrij aardig, kan goed met m´n ouderdomsverschijnselen overweg (twee nieuwe heupen en overal artrose) en werk veel en vaak in de tuin. Bovendien wandel ik dagelijks een uur in het bos met m’n hond. Eigenlijk kan ik nog alles.”

Afhankelijk

Toch vraagt ze zich af hoe zal het gaan als ze afhankelijk moet worden van anderen. “Kan ik de regie over mijn eigen leven dan nog wel voeren? Ik zou graag in mijn huis sterven. Ik hoop dat mijn man dan nog leeft en dat mijn kinderen en kleinkinderen goed op de hoogte blijven van wat mij dierbaar is en niet gaan invullen voor mij wat zogenaamd leuk is in hun ogen.”

“Ik vind dat ik wel een eigen levenskunst heb ontwikkeld en ik sta open om dat nog verder te ontwikkelen.” Ze verwacht van het weekend dat ze goed geïnformeerd wordt en dat er een vruchtbare communicatie is, ook onderling en dat ze bij thuiskomst `eindelijk eens allerlei wilsbeschikkingen gaat invullen´ en bij de huisarts inlever.
“Mijn ideale oude dag is, dat hij zoveel mogelijk lijkt op de dagen van nu, alleen alles wat langzamer en rustiger. Lekker thuis en veel lezen en schrijven. Niet reizen!”

Voor meer informatie over en aanmelding voor het weekend Ouder worden en Levenskunst kunt u verder lezen op de website van Zuid Oost Brabant.

Deel dit

Tags: #Goed oud worden #levenskunst

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.