Direct naar de inhoud
Word lid
gedicht

Poosplaatsen voor hoofd en hart

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Het schilderwerk van beeldend kunstenaar en dichter Pien Storm van Leeuwen is sprookjesachtig verhalend. Op haar poosplaatsen vallen poëzie en beeldende kunst samen met beleving van natuur en landschap.

 
Zij gebruikt het instrumentarium van de taal met de verworven vrijheden van de schilder om met het fijnste penseel of de met zorg geslepen pen nauwkeurig het wonderlijke schemergebied van hoofd en hart te verbeelden

hier is het dat het langzaam welten aarde water draagt

een kleine poel loopt roerloos overvloeit onder groen verscholen glinstering

onmerkbaar haasttrilt rimpelend wat stroming al

talmt even tussen halmend grasheldert dan handbreed verder

Liefde voor de natuur

Van jongs af aan was er de liefde voor de natuur. Maar ook de gelaagdheden van landschap, historie, geologie of etymologie inspireerden haar tot poëzie waarin de schoonheid en het weten treffend aan de lezer meegedeeld worden. Wandelend en dwalend, de loop van een beek volgend door het grensgebied van Brabant liet zij ontstaan wat nog sterker met delen en meedelen te maken heeft. Ze bedacht er een nieuw woord voor: `poosplaats´, waar poëzie en verpozen bij elkaar komen.

“Op zo´n poosplaats wilde ik dichtregels te velde leggen, gebeiteld in steen, ze nodigen de toevallige passant uit om stil te staan bij het landschap en bij de betekenis ervan in heden en verleden”.

Het aantal poosplaatsen kon met hulp van subsidiegevers groeien. Mooi in de omgeving gefotografeerd door haar wederhelft Jan Willem werden het boekjes met veelzeggende titels als “Poosplaatsen langs de Dommel” en “Ode aan de Mark” Ze bevatten poëzie, ook van andere dichters, foto´s en bijzonderheden.

Brabant bokaal

Alles ademt aandacht, zorgvuldigheid en interesse. Deze kunstenaar die bovendien wonderbaarlijk goed kan organiseren, is niet onopgemerkt gebleven. In 2010 ontving zij de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds om twee jaar later geïnaugureerd te worden tot Vrouwe van Breda.

In Sint-Michielsgestel, waar mensen met ernstige gehoor- en spraakstoornissen onderwijs volgen, staat op een poëziebank aan de Dommel:

soms drijven zij zwijgend mee met de stroom
soms blijven zij eenzaam voor anker

eilanden, echo’s van stilte, waar
klanken niet landen
oor noch adem woorden draagt

tot liefde over diep water zich waagt
tot aandacht slaagt de stilte te doorbreken

Tekst artikel: Annette Brattinga-Aeneae Venema

Website 

De virtuele galerie

Ga naar http://www.pienstormvanleeuwen.nl.

Deel dit

Tags: #Humanisme #kunst

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.