
Tweede Kamer wil doorstart EPD
In april 2011 hield de Eerste Kamer de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) tegen vanwege onveiligheid en privacy-risico’s. Vele mensen haalden opgelucht adem. Op 15 november werd in de Tweede Kamer de motie-Mulder aangenomen, waarin VVD, CDA en PvdA verzoeken de regering het EPD alsnog in te voeren. Dat is een slecht plan.

“Het naar de prullenbak verwijzen van deze infrastructuur (EPD) die klaar is voor gebruik, is een ongewenste stap achteruit met het oog op de kwaliteit van de zorg.” In de motie wordt de kwaliteit van zorg als argument gebruikt. Merkwaardig. De Eerste Kamer (waaronder de PvdA) had immers in april 2011 juist geconstateerd dat de beveiliging van het systeem niet kon worden gegarandeerd. En hoe kun je kwaliteit van zorg waarborgen als de veiliheid een risico is? Bovendien is er een groot privacy-probleem, bleek uit uitgebreide beraadslagingen en het horen van vele deskundigen. Met name het Landelijk Schakelpunt werd genoemd als veiligheids- en privacystruikelblok. Het schakelpunt zou zorgen voor nationale ontsluiting van regionale en lokale patiëntgegevens.
Papieren tijdperk
Zonder EPD zouden we in het papieren tijdperk belanden, aldus de motie. Ook merkwaardig. Alsof er niet voortdurend suggesties zijn gedaan voor een digitaal systeem dat wél transparant en veilig is. Talloze wetenschappers, politici en burgerbewegingen riepen dan ook op privacy in het ontwerp mee te nemen (Privacy by Design), in plaats van dat achteraf en halfslachtig te doen. Met het vasthouden aan het landelijk EPD zet de Kamer de hakken in het zand. Bovendien dreigt er een conflict tussen Eerste en Tweede Kamer.
Democratisch gehalte
Voor het Platform Bescherming Burgerrechten en het Humanistisch Verbond is het duidelijk. Geen doorstart van het landelijk EPD. De enige mogelijkheid is een EPD dat vanaf het begin de privacy, veiligheid en transparantie voor burgers garandeert. Privacy First, een zeer actieve organisatie in het Platform Bescherming Burgerrechten, maakt zich tevens zorgen over het ‘democratisch gehalte van deze Frankenstein-manoeuvre’. Want de motie werd aangenomen: zonder parlementair debat vooraf en zonder stemverklaringen van afzonderlijke partijen.
Gelukkig werd aan de verontrustende motie op het allerlaatste moment een zinvolle tussenzin toegevoegd. In de aangenomen motie verzoekt men “de regering de betrokken organisaties – inclusief patiëntenorganisaties, cliëntenorganisaties en privacy- experts – op te roepen om het elektronisch patiëntendossier alsnog van de grond te laten komen”. Dat is al een begin.
Nu is het de taak van de minister om het conflict tussen Eerste en Tweede Kamer op te lossen.
Tags:#Democratie#gezondheidszorg#privacy
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.
"*" geeft vereiste velden aan