Direct naar de inhoud
Word lid
Foto aardbol met corona vaccinatie illustratie

Stop ongelijke behandeling in coronabestrijding

Type content: Nieuws Categorieën: Politiek nieuws Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

In de nieuwe maatregelen in strijd tegen het coronavirus wordt een uitzondering gemaakt voor religieuze samenkomsten. Deze ongelijke behandeling moet worden stopgezet.

Tot 1 juni dit jaar zijn alle bijeenkomsten in Nederland verboden. Op maandagavond 23 maart werd deze nieuwe maatregel in de strijd tegen het coronavirus aangekondigd door minister Grapperhaus. Een ding viel op: er wordt een uitzondering gemaakt voor religieuze samenkomsten zoals kerkelijke huwelijken die wel tot een maximum van dertig mensen mogen worden bijgewoond. 

Het verbaast ons dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die religieus zijn en mensen die geen godsdienstige levensbeschouwing hebben. Het coronavirus is immers voor iedereen net zo gevaarlijk, godsdienstig of niet-godsdienstig. Het virus vraagt van eenieder dezelfde offers, godsdienstig of niet-godsdienstig. 

Wij roepen minister Grapperhaus op deze ongelijke behandeling per direct te stoppen. De brief aan de minister is gestuurd en kun je hieronder lezen.

Brief aan minister Grapperhaus

Brief aan minister Grapperhaus over ongelijke behandeling in strijd tegen coronavirus

UPDATE 26 MAART:

Afgelopen dinsdag stuurden we een brief naar minister Grapperhaus. Daarin vroegen wij alle mensen gelijk te behandelen in de strijd tegen het coronavirus, ongeacht religieuze achtergrond. Het coronavirus is immers voor iedereen net zo gevaarlijk, godsdienstig of niet-godsdienstig.

De brief is weinig mensen ontgaan, ook Grapperhaus zelf niet. Even leek het erop dat aan onze oproep gehoor zou worden gegeven. Dat is niet het geval. De uitzondering voor religie en levensbeschouwelijke organisaties blijft. Samenkomsten tot maximaal dertig personen mogen doorgaan. Dat vinden we jammer. Samenkomsten in deze tijd zijn onverantwoord. Steun en troost kunnen vinden en bieden is vooral nu ontzettend belangrijk, maar vraagt om een creatieve invulling. Dat is in het belang van de gehele samenleving. Het Humanistisch Verbond is na het sturen van de brief betrokken geweest bij het overleg van het ministerie met levensbeschouwelijke organisaties. We stelden voor om van de uitzonderingspositie af te zien. Daar is geen gehoor aan gegeven.

Als levensbeschouwelijke organisatie mogen ook wij gebruik maken van de uitzonderingssituatie. Dat zullen we uiteraard niet doen. We geven binnen de voor iedereen geldende afspraken invulling aan de behoefte tot reflectie en zingeving.

Behoefte aan een gesprek?
Zit je geestelijk even vast en heb je behoefte om er met iemand over te praten? We hebben een Lifeline geopend voor levensvragen. Je kunt in gesprek met een humanistisch geestelijk verzorger, een professionele gesprekspartner die je steunt bij levensvragen. Tot en met 6 april zijn ze op werkdagen telefonisch bereikbaar van 10:00 – 12:00 uur op telefoonnummer 020 521 9011.

vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk. Steun ons!

Deel deze pagina

Tags:#Corona

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.