Direct naar de inhoud
Word lid

Staakt het vuren!

Type content: Nieuws Categorieën: Politiek nieuws Gepubliceerd op:

De oorlog in Gaza woedt nog altijd voort. Duizenden onschuldigen zijn inmiddels gedood door massaal geweld. Na de aanval van Hamasstrijders op Israëlische burgers, zien we aanhoudende vergeldingsacties van Israëlische zijde in Gaza. We veroordelen dit geweld scherp. Onschuldige burgers, waaronder duizenden kinderen, horen geen slachtoffer te worden van oorlogsgeweld.

Met de vergrendeling van Gaza, de afsluiting van water, voedsel en stroom, en de voortdurende bombardementen op burgers, hun huizen, scholen en ziekenhuizen worden humanitaire grenzen overschreden. Zonder hard bewijs dat de getroffen doelen als militaire objecten kunnen worden aangeduid, schendt Israël met zijn acties het internationale recht. Dat een klein aantal landen, waaronder Nederland en de VS, weigert dit te erkennen is strijdig met de humanistische uitgangspunten zoals die zijn vastgelegd in de internationaal erkende mensenrechtenverdragen en het oorlogsrecht.

Gaza en zijn bewoners moeten zo snel mogelijk humanitaire hulp krijgen.

Het is nu van het grootste belang dat landen, waaronder Nederland en de VS, zich scharen achter de oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Gaza en zijn bewoners moeten zo snel mogelijk humanitaire hulp krijgen. Daarnaast is het essentieel dat de internationale gemeenschap zich eensgezind en onverwijld inzet om het geweld te stoppen, Gaza weer op te bouwen en een duurzame oplossing voor dit conflict te realiseren.

Robbert Bodegraven
Directeur Humanistisch Verbond

Deel deze pagina

A list of posts