Direct naar de inhoud
Word lid
Actie demonstratie in zwart wit foto

Internationale acties in tijden van corona

Type content: Nieuws Categorieën: Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Door de coronacrisis zien meerdere landen mogelijkheden om onderdrukkende maatregelen door te voeren. Daarnaast worden groepen die normaal gesproken al over het hoofd worden gezien, nog meer vergeten en extra hard geraakt. De afgelopen weken zetten we ons op verschillende manieren hiervoor in.

people-2590606_1280

Hongarije

Het Humanistisch Verbond schreef een brief naar de Nederlandse Europarlementariërs om de huidige Hongaarse noodmaatregelen te veroordelen en te pleiten voor afschaffing van de noodwet.

Op dit moment heeft het parlement in Hongarije nauwelijks nog macht. Hongarije heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de coronacrisis. In de op 30 maart ingestemde nieuwe noodwet geeft premier Orbán de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd zonder tussenkomst van het parlement, te regeren. Daarnaast zijn er twee wetten aangenomen waardoor de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. 

De noodtoestand in het land is voor onbepaalde tijd en de verkiezingen zijn opgeschort. Hierdoor heeft Hongarije grondrechten ontnomen zonder een einddatum te communiceren. Dit moet worden teruggedraaid.

Brief aan Europarlementariers

Steunverklaring 1%

Het Humanistisch Verbond deed mee aan een steunverklaring van religieuze en levensbeschouwelijke leiders. We steunen een eerdere oproep om 1% van het Nederlandse budget voor de Covid-19 crisis te gebruiken voor midden en lage inkomenslanden. Het is een mondiale crisis, die buiten landsgrenzen omgaat. Landen met een fragiel zorgstelsel en weinig financiële buffers zullen keihard getroffen worden. Onze gezondheid is afhankelijk van de mondiale gezondheid. Vandaar dat dit om een integrale, mondiale aanpak vraagt.

2020-04-14 – Steunverklaring Hum en Reli Leiders

Polen

In Polen wordt op donderdag 16 april gestemd over de invoering van twee nieuwe wetten. De eerste van deze twee wetten is het strikter maken van de (nu al strenge) abortuswet, waardoor ook abortus bij afwijkingen aan de foetus illegaal wordt. Deze vorm van abortus betreft 98% van de legale abortussen in Polen. Als dit illegaal wordt, maakt dat dus vrijwel alle abortussen in Polen onmogelijk.
De tweede wet wordt de ‘stop pedofilie’ wet genoemd, die het illegaal maakt om seksuele voorlichting te geven aan tieners, met gevangenisstraf tot gevolg.

Wij hebben deze twee nieuwe wetten sterk veroordeeld. Daarnaast hebben we meegedaan, en anderen opgeroepen mee te doen, met een online protest.

Vluchtelingen

oproep sos moria

Het Humanistisch Verbond ondertekende een brief aan premier Rutte. Hierbij riepen we samen met andere organisaties, zoals Cordaid en de Goede Zaak, om in actie te komen voor vluchtelingen op de Griekse eilanden en op Aruba en Curaçao. De opvang schiet zwaar tekort, waardoor er mensonterende en levensgevaarlijke situaties ontstaan. Op Aruba en Curaçao verblijven naar schatting tussen de 15.000 en 25.000 Venezolaanse vluchtelingen. Op de Griekse eilanden verblijven 42.000 mensen in kampen die maar bedoelt zijn voor 6000 vluchtelingen. Naast deze brief steunen we ook de oproep om vijfhonderd alleenstaande kinderen uit de Griekse eilanden op te nemen in Nederland.

Halverwege maart 2020 riep de Europese Commissie haar lidstaten op om te helpen bij de evacuatie van een groot aantal alleen reizende kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen. De situatie in de kampen, zoals kamp Moria, is al bijzonder slecht. Het coronavirus maakt de omstandigheden alleen maar slechter. We zijn aangesloten bij een groot aantal organisaties (o.a. Vluchtelingenwerk en SOSMoria) en 37 Nederlandse gemeentes die het terughoudende Nederlandse kabinet oproepen haar solidaire hart te tonen en minimaal 500 kinderen op te nemen.

De oproep is op 23 april geplaatst in NRC Handelsblad, met meer dan 100 ondertekenaars waaronder organisaties en prominenten. Daar voegden we samen met een groep levenbeschouwelijke leiders een brief aan toe, waarin we beloven onze zusterorganisaties in Europa te vragen hun eigen regering hetzelfde te doen.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde en dood in gevaar ko

Hannah Hamans
Hannah Hamans
Redacteur en Campagnemedewerker

Deel deze pagina

Tags:#Abortus#polen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.