Direct naar de inhoud
Word lid
Quran woorden uit boek

Indoctrinatie op Koranscholen onacceptabel

Type content: Nieuws Categorieën: Politiek nieuws Vrijheid van denken Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

NRC en Nieuwsuur brachten op 10 september aan het licht dat een flink aantal salafistische Koranscholen in Nederland leerlingen opzetten tegen andere Nederlanders en hun denkbeelden. Hier moet tegen worden opgetreden: “Kinderen moeten hun eigen levensvisie kunnen ontwikkelen, en leren omgaan met andersdenkenden.”

NRC en Nieuwsuur toonden tijdens de uitzending op 10 september aan dat tijdens koranlessen de kinderen worden geleerd om niet-moslims als vijand te zien, mensen zonder godsdienst en andersgelovigen op afstand te houden en Nederland niet als hun land te erkennen. De onderzochte lesmethodes en leerkrachten brengen ook streng-islamitische strafmaten bij zoals stokslagen en de doodstraf, en dat goddelijke wetten boven menselijke staan. Menselijke wetten hoef je niet eens te erkennen, volgens hen.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Het opjutten van kinderen tegen anderen is een volstrekt onacceptabele situatie. De onderwijsinspectie moet een rol krijgen in het beoordelen van dit soort weekend- en avondonderwijs. Niet alleen wordt met dit soort onderwijs de democratische samenleving ondermijnd, ook is deze indoctrinatie in strijd met de vrije meningsvorming van de kinderen op deze scholen. Kinderen hebben het recht hun eigen levensbeschouwing te ontwikkelen. Daarvoor moeten ze ook in aanraking komen met andere opvattingen.”

Het Humanistisch Verbond wijst er bovendien op dat dit soort religieus-extremistische denkbeelden niet alleen in Nederland, maar wereldwijd een gevaar vormen voor basale vrijheden. Bij dit extremisme is de andersdenkende altijd ‘de vijand’ en de ‘ongelovige’ zelfs de allergrootste vijand. Wereldwijd behoren niet-godsdienstigen daardoor tot meest heftig vervolgde mensen – in dertien landen zelfs met de doodstraf.

Elk jaar brengt het Humanistisch Verbond over hun lot het Freedom of Thought Report uit.
Wat we nog meer doen, en hoe je ons hier in kunnen steunen, lees je hier.
Lees ook een verslag van het Celebrating Dissent Festival, dat onlangs in de Balie werd gehouden, waarin de stem van ‘afvalligen’ en ongelovigen werd gevierd.

Mark Bos
Mark Bos
was Programmamanager onderwijs

Deel dit

Tags:#Islam#levensbeschouwing#Onderwijs & opvoeding

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.