Pakistan opent heksenjacht op vrijdenkers

4 april 2017

Pakistan opent heksenjacht op vrijdenkers

Door Paulien Boogaard

 

#Hangayaznizami, bruter kan de oproep niet zijn. Sinds begin 2017 heeft Pakistan een heksenjacht geopend op humanistische, atheïstische, liberale en seculiere schrijvers en bloggers. Sommige bloggers verdwijnen of worden gearresteerd; het volk eist hun dood. Het Humanistisch Verbond roept de Nederlandse regering op deze inperking van vrijheid van levensbeschouwing en expressie te veroordelen bij  Pakistan en erop aan te dringen arrestanten vrij te laten.

 

De laatste weken barstte een heksenjacht los op Pakistaanse vrijdenkers. De regering van het conservatief-islamitische land zette de aanval in op wat zij noemt ‘blasfemie’ op social media.  Abdul Waheed, met bloggersnaam Ayaz Nizami en blogger Rana Noman, de vicepresident en een lid van de Atheïstische en Agnostische Alliantie Pakistan (AAAP)  werden gearresteerd op beschuldiging van blasfemie vanwege kritische kanttekeningen bij het geloof.
De AAAP-website werd geblokkeerd. Andere AAAP-activisten ontsnapten ternauwernood aan arrestatie en doken onder. Ze kunnen het land echter niet verlaten omdat de overheid ze op een no-exit lijst zette.

Actie tegen blasfemie op internet

27 leden van de organisatie van islamitische landen (OIC) bespraken half maart in Pakistan het ‘probleem van blasfemie op internet’. In de week erop plaatste de regering advertenties in de krant waarin ze nog eens de geldende straffen uiteen zet voor iedereen die religie-kritiej uit. Overigens nadat wordt vermeld dat er in Pakistan vrijheid van meningsuiting heerst. De uitzonderingen daarop zijn  ‘kwetsen van religieuze gevoelens’: tot 10 jaar gevangenis en/of een boete;  ‘opruiing’: levenslang, en ‘beledigen van de profeet Mohamed of de ‘heilige koran’: levenslange gevangenisstraf of doodstraf. 

Advertentie van de Pakistaanse overheid

In januari 2017 werden al tenminste vijf atheïstische, liberale en seculiere bloggers door veiligheidsdiensten in Pakistan ontvoerd en gevangen gehouden: Ahmad Waqass Goraya (of Waqas Goraya), Asim Saeed, Salman Haider (alias Sallu Bhai), Ahmed Raza Naseer en Samar Abbas werden beschuldigd van ‘blasfemie’ dat in Pakistan bestraft kan worden met de dood. Na bedreiging en marteling werden zij na  weken weer vrijgelaten.

Fauzia Ilyas en Siyed a Gilani, oprichters van de AAAP zijn zeer bezorgd over hun vrienden en collega’s die in Pakistan vervolgd worden. Zij vluchtten zelf een paar jaar geleden naar Nederland omdat arrestatie dreigde en zij ook door familie en andere burgers met de dood bedreigd werden.

Facebook

De Pakistaanse regering zegt Facebook te hebben gevraagd te helpen in de strijd tegen blasfemie op social media. Zo zou al 85 procent van de blasfemische internetposts zjn verwijderd door Facebook. Het FB-account van Siyed werd al geblokkeerd en berichten van beiden verdwenen. Inmiddels zijn hun posts in Pakistan niet meer te zien.
In Pakistaanse media werd openbaar gemaakt dat uit 'onderzoek blijkt dat de  'godslasterlijke' posts deels te herleiden zijn tot bronnen in Nederland, namelijk tot Fauzia en Siyed.
Hun telefoonnummers en de regio waar ze wonen worden expliciet genoemd.

Brief aan mininister Koenders

Het Humanistisch Verbond heeft aan de mensenrechtenambassadeur Kees van Baar gevraagd of hij bij zijn bezoek aan Pakistan (begin april) opkomt voor rechten van ongelovigen en vrijdenkers. We vinden namelijk dat zij hun levensbeschouwelijke en politieke ideeën moeten kunnen blijven delen. Want het recht op vrijheid van religie en levensbeschouwing en de vrijheid van meningsuiting zijn universeel.

Ook schreven voorzitter Boris van der Ham en Christa Compas (directeur) van het Humanistisch Verbond een brief aan Minister Koenders en de Tweede kamer waarin zij erop aandringen dat Nederland alle diplomatieke en politieke kanalen benut om de heksenjacht op seculiere bloggers te veroordelen. Er moet  druk komen op de Pakistaanse regering om de gearresteerde bloggers vrij te laten. Het recht op vrijheid van levensovertuiging en expressie verdient bescherming.

Ook internationaal werkt de Humanistische koepel IHEU met het Humanistisch Verbond en andere IHEU-leden en partners samen om de mensenrechtenschendingen die hier plaats vinden aan de kaak te stellen. Dit om internationale druk op Pakistan te organiseren om vrijheid van religie en levensbeschouwing te waarborgen.

Media en Twitter

Het gevaar voor vrijdenkers komt van zowel de overheid als van een deel van de islamistische bevolking. Orya Maqbool Jan,  een Pakistaanse religiegeleerde, riep op televisie op atheïsten en vrijdenkers aan te houden en te berechten volgens shariawetten. Terwijl de regering alles op alles zet om blogs waarin kritische vragen worden gesteld over religie van internet te weren - en de doodstraf overweegt voor degenen die de pen opnemen tegen religie - bepleit een deel  van de Pakistaanse bevolking intussen fanatiek op social media dat de vicepresident van de AAAP zo snel mogelijk wordt opgehangen #HangAyazNazimi. Dat mag dus wel? De AAAP en humanistische organisaties startten een tegen actie met #FreeAyazNazimi. In zijn blog op onze site noemt GertJan Geling Ayaz Nazimi de Pakistaanse Raif Badawi.

IHEU zette een aantal bronnen en feiten op een rij. In het Freedom of Thought Report vindt u de algemene situatie voor Pakistaanse vrijdenkers.

Iets doen?

Steun ons. Ga  naar www.humanisme.nu en word lid
 

Beeld: Hollandse Hoogte, Demonstratie voor strengere handhaving van blasfemie-wetten.