Direct naar de inhoud
Word lid
Afbeeldingen van 3 iconen

Op de bres voor Humanistisch vormingsonderwijs!

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Als het aan minister Bussemaker van OCW ligt verdwijnt het Humanistisch vormingsonderwijs. Op 27 juni ligt er een voorstel voor schrappen van de subsidie aan vormingsonderwijs op openbare scholen voor in de Tweede Kamer. Op 25 juni wordt een petitie aangeboden aan de Kamercommissie. Ruim 15.000 handtekeningen zijn verzameld. 


Voorzitter Boris van der Ham ging donderdag in Trouw op 13 juni in op het voornemen de subsidie te schrappen. “Er zijn geen humanistische scholen. Voor katholieken of protestanten zijn er genoeg alternatieven, maar voor ons niet. Deze bezuiniging is een heel rare ongelijke behandeling van levensbeschouwingen. De minister loopt zomaar over het humanisme heen. Terwijl er juist zoveel vraag naar de lessen is.” (zo’n 30.000 kinderen volgen humanistische lessen). Jaarlijks ontvangen 75.000 leerlingen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs van ongeveer 700 gekwalificeerde docenten.

Seculiere levensbeschouwelijke vorming

Het Humanistisch Verbond liet eerder via een persbericht en brief aan de minister weten bezorgd te zijn over het voornemen om de subsidie voor het vormingsonderwijs in het openbaar onderwijs te schrappen. Hiermee wordt het openbaar onderwijs op achterstand gezet ten opzichte van het bijzonder onderwijs. Openbare scholen kunnen nu immers niet meer tegemoet komen aan de terechte vraag naar seculiere levensbeschouwelijke vorming. Humanisten zijn altijd voorstander geweest van seculiere levensbeschouwelijke vorming in het openbaar onderwijs.

Het Humanistisch Verbond hoopt dat de Tweede Kamer ruimte ziet om de bezuinigingen op vormingsonderwijs terug te draaien. Van der Ham:”Het Humanistisch Verbond gaat de lessen niet zelf bekostigen.”

Doe mee!

In verschillende petities worden Tweede Kamerleden opgeroepen niet in te stemmen met het schrappen van de volledige subsidie van 10 miljoen voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare scholen. Al 15.000 mensen doen mee.  Op dinsdag 25 juni wordt de petitie aangeboden. Om 13.30 uur vindt een actie plaats voor het gebouw van De Tweede Kamer. Op donderdag 27 juni wordt de GVO/HVO subsidie behandeld in de Tweede Kamer

Argumenten tegen schrappen zijn onder meer dat het voor de kinderen zelf en de samenleving belangrijk is dat zij leren nadenken over levensvragen, over wat ze van huis uit mee krijgen en hen onbekende levensbeschouwingen. Daardoor leren ze kiezen waar ze zelf staan en ontwikkelen ze begrip, respect en tolerantie voor pluriformiteit. Dat zijn belangrijke vaardigheden waarmee ze later hun plek in de samenleving kunnen innemen.

Lees meer op de site van HVO

Deel dit

Tags:#bildung#Burgerschap#Humanistisch Vormingsonderwijs#Onderwijs & opvoeding

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.