Direct naar de inhoud
Word lid
Petra Hoogerwerf

Ook humanisme kan niet zonder een vonk

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Onlangs verscheen het boek `Vonk, fondsen werven met hoofd en hart´ van Petra Hoogerwerf (lid van het HV). Het boek is een doe- en inspiratieboek voor iedereen die voor de samenleving aan de slag wil.”Je hebt een ‘vonk’ nodig om anderen te betrekken bij je werk en de samenleving.”

Wat betekent Vonk?

Organisaties worden opgericht door mensen die iets willen veranderen in de samenleving. Ook het Humanistisch Verbond is ooit door Jaap Van Praag opgericht uit  bevlogenheid om het humanisme een eigen plek te geven. Je hebt een ‘Vonk!’ nodig om anderen te betrekken bij je werk. Zonder dat kun je anderen niet overtuigen zich in te zetten met hun kennis en ideeën voor jouw doel.

In mijn boek laat ik dat zien in de vijftig Vonk!-voorbeelden, zoals ik die noem, waaronder het Humanistisch Verbond.

Waarom staat het Humanistisch Verbond in het boek?

Als adviseur heb ik de afgelopen jaren bijgedragen aan het meerjarenbeleidsplan. Ik was onder de indruk van de betrokkenheid van medewerkers en vrijwilligers. Het Humanistisch Verbond heeft haar missie veranderd en dat kon ik het boek als voorbeeld goed gebruiken. 

Hoe ga je om met keuzes ten aanzien van levensbeschouwing?

Ik ben zelf christelijk opgevoed en bepaalde waarden van het christendom zijn voor mij universele waarden, zoals `heb je naaste lief als je zelf´. Ik werd echter steeds kritischer over de kerk en besloot in mijn studententijd te kiezen voor het humanisme. Voor mij zijn zelfbeschikking, eigen verantwoordelijkheid en vrijheid waarden die voor mij een belangrijke richtsnoer vormen in mijn leven.

Ook ben ik blij dat in de nieuwe missie nadrukkelijk de samenleving is opgenomen. Ik heb er voor gekozen om me in mijn werk als adviseur en trainer op met name non-profit organisaties en social enterprises, maar kies ook nadrukkelijk voor vrijwilligerswerk in mijn vrije tijd. Dienstbaarheid voor de samenleving vind ik nadrukkelijk bij het humanisme horen. In die zin vind ik Henk Oosterling een mooie Van Praagprijswinnaar: hij staat ook met zijn voeten in de klei.

Kan je tips geven voor de afdelingen?

Ik zou de afdelingen adviseren sprankelende activiteiten aan te bieden en te toetsen waar leden en niet-leden behoefte aan hebben. Laten we uitstralen dat we een club zijn! Ook kunnen leden nadrukkelijk zelf het humanistische geluid laten weerklinken. Laten we een `coming-out´campagne beginnen in lijn met de radiospots. ‘Ja ook ik ben een humanist’.

Verder moeten we zoeken naar verjonging. Ik zie veel jongeren die ook bezig zijn met betekenisgeving. Het Humanistisch Verbond kan ze daar een mooi thuis voor bieden. Ook raad ik aan online zichtbaarder te  worden. Internet is een geweldig medium voor ledenwerving; het draagt ertoe bij dat je organisatie of afdeling bekend wordt, je kunt acties organiseren, mensen vinden en mobiliseren.
Met foto´s, filmpjes kun je online van alles laten zien.

Waar komt jouw inspiratie vandaan?

Mijn eigen inspiratie komt voort uit onder meer mensen die ik heb gesproken voor mijn boek. Ik heb de Vonkestafette opgezet met als doel meer mensen te waarderen die zich inzetten voor de samenleving. De eerste Vonk! reikte ik uit aan Minister Ploumen die voor mij iemand is die met humor, grote betrokkenheid en lef zich al ruim 25 jaar inzet voor de samenleving, nu als minister maar destijds voor onder meer Mama Cash en Cordaid.

Kijk op bol.com voor meer informatie over het boek of bezoek de site van Petra Hoogerwerf.

Deel dit

Tags:#Humanisme#Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.