Ongelovige Ayman: 'Ik wil gewoon mens zijn'

4 mei 2017

Ongelovige Ayman: 'Ik wil gewoon mens zijn'

Door webredactie

Ayman was als activist en atheïst actief in de revolutie van 2011 in Syrië. Nadat die hard was neergeslagen, vluchtte hij met vrouw en drie kinderen via Egypte en Turkije naar Nederland. Hij is een van de hoofdpersonen in de documentaire Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht. In mei touren we met de documentaire en nagesprek door Nederland: Rotterdam (9 mei), Utrecht (10 mei), Nijmegen (17 mei) en Groningen (23 mei).

In december 2016 sprak Paul Boogaard met Ayman over atheïsme en zijn leven.

Hoe werd je ongelovig?
Mijn ouders zijn moslim, maar mijn moeder gaf me wetenschappelijke boeken over de evolutie en dergelijke. Ik studeerde Engelse literatuur en las veel. Omdat Syrië arm is, werkte ik twee jaar in Saoedi-Arabië. Ik realiseerde me dat Mekka geen heilige maar een doodgewone plek is waar mensen rondjes lopen om een steen. Ik werd bewust atheïst. Omdat ik niet bad of naar de moskee ging werd ik op een dag gearresteerd door de religieuze politie en zes uur vastgehouden in een cel! Terug in Syrië vond ik via internet nieuwe vrienden: vrijdenkers, atheïsten, met wie ik in kleine groepjes sprak over onze ideeën en verlangen naar vrijheid. In het geheim. Want zelfs als de wet religiekritiek niet verbiedt zijn er altijd mensen die geweld plegen tegen ongelovigen.

(…)

Waar geloof je in?
Ik geloof in mijn kinderen, in aardig zijn voor anderen en dat je alles mag denken en zeggen, zolang je niemand fysiek schaadt. Vrijdenken heeft me veel gekost: relaties met familie, vrienden, buren. De film die we nu maken [de documentaire Ongelovig, red.] kan me mijn leven kosten. Alleen om wat ik denk!  Maar het leven is niet waard geleefd te worden als je in angst leeft, je mond houdt omdat dat je gezegd wordt. Welk voorbeeld geef je dan? Ik leer mijn kinderen dat vrijheid geen grens kent en vrijheid van meningsuiting absoluut is.  

Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht

Film Engelstalig debat onder leiding van journalist Bahram Sadeghi met Boris van der Ham, hoofdpersonen uit de film en andere betrokkenen. In Rotterdam (9 mei), Utrecht (10 mei), Nijmegen (17 mei) en Groningen (23 mei). Tickets zijn te koop tot de dag van tevoren.

Meer informatie over en tickets voor Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht

Lees het hele interview