Direct naar de inhoud
Humanistisch Verbond , go to home

Oh Boy: Durf te kiezen Filmtip

scenee uit oh boy

Hij is sympathiek maar doelloos, sociaal en toch eenzaam, intelligent maar heeft geen idee waar zich op te richten. Als een stukje drijfhout op een rivier reist Niko, de hoofdpersoon in ‘Oh Boy’,  door Berlijn  Het enige dat hem wat richting geeft is zijn trek in een kop koffie.

Niko doet al twee jaar helemaal niets. Hij leeft van het geld van zijn vader die in de waan verkeert  dat hij rechten studeert. Op een dag trekt hij echter de stekker uit de financiering. `Wat heb je die twee jaar dan gedaan?´ vraagt hij zijn zoon tijdens golfpartijtje. `Ik heb nagedacht. Over jou, over mij, over alles.´ Een dag lang volgt de kijker Niko. De sfeer die de regisseur Jan Ole Gerster creëert is een mengeling van lichtvoetig en apathisch. Niko lijkt maar geen duidelijk doel in zijn leven te kunnen bepalen. Behalve dat kopje koffie dan.

Oh Boy heeft allerlei elementen in zich die het tot een coming of age film maken. De hoofdpersoon is een jongvolwassene en er dient zich een probleem aan; hij verliest zijn inkomen. We volgen hem daarna op reis door Berlijn langs allerlei vreemde figuren. Niko weet niet welke plek hij moet innemen in de maatschappij en heeft zich er daarom buiten gehouden om `na te denken´. Maar nu moet hij mee gaan doen. Maar hoe dan?

Kiezen is beginnen met moeite doen

Het lijkt een kenmerkende vraag voor jongvolwassenen van nu. Wat moeten we doen? 

In haar essay voor het ledenblad Human pleit filosoof en schrijfster Simone van Saarloos ervoor niet te wachten tot je weet wat je wil maar om te beginnen met moeite te doen. `Het is tijd om te kiezen. Niet door voor te schrijven wat belangrijk is, maar door gewoon te beginnen met moeite doen.
Kiezen is geen les die je leert in het tijdschrift dat `tien stappen tot geluk´ aanbiedt, kiezen is niet de keuze voor A of B (werk of gezin), maar de durf om een weg te bewandelen – ongeacht het doel – en dat vol overgave te doen.´

Het enige waar Niko moeite voor lijkt te doen is koffie. Maar we moeten zijn innerlijke strijd niet afdoen als een Westers rijkeluisprobleem. Vooral omdat die veroordeling waarschijnlijk de aanstichter is van zijn dagdieverij. De uitdaging is door te dringen in deze hedendaagse apathische staat van zijn, die voor vele vast herkenbaar is.

Onderzoek

Oh Boy is daarom een mooi startpunt voor dit onderzoek mede omdat het een oogstrelende film is met een lichte tred. Dat maakt de uitdaging niet te groot. Mocht u het onderzoek aan willen gaan dan is het wellicht leuk om na het kijken van ‘Oh Boy’ een gesprek met een stel vrienden te voeren.

Onder de noemer LEVEN de film heeft het Humanistisch Verbond filmvragenlijst gemaakt die wellicht een ander gesprek oplevert dan het gebruikelijke `wat vond jij er van?´ gesprek. Wil je jou inzichten delen? Dat kan op de HV facebookpagina.

Bekijk de trailer

– LEVEN de film
– 
Essay Simone van Saarloos in Human ledenblad

Deel dit

Tags: #Film, boeken en TV #Filosofie #keuzevrijheid #kritisch denken

A list of posts

  • Humanistisch DNA – Huib Pruymboom

  • Vacature: Bijzonder hoogleraar duurzaamheid en bedrijf vanuit humanistisch perspectief (0,2 fte)

  • Blijven vragen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.