Direct naar de inhoud
Word lid
Kim jung un en trump spot

‘Nobelprijs voor de Vrede een beetje voor ons’

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Nieuws Gepubliceerd op:

De Nobelprijs voor de Vrede wordt zondag 10 december uitgereikt aan ICAN, een organisatie die zich inzet voor uitbannen van alle kernwapens.  Het Humanistisch Verbond is actief betrokken bij de Nederlandse coalitie die een verbod op het bezit van kernwapens bepleit. “Deze prijs is dan ook een heel klein beetje voor ons”, durft directeur Christa Compas wel aan te claimen.


Waarom heeft het Humanistisch Verbond zich een aantal maanden terug aangesloten bij de Nederlandse coalitie binnen ICAN?

“Wij hebben ons aangesloten omdat de nadruk ligt op de rampzalige humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens.  En op de enorme risico’s die verbonden zijn aan het bezit van die kernwapens.”

Jij demonstreerde in de jaren ’80 van de vorige eeuw tegen kruisraketten op het Museumplein. Wat is er nu anders?

“Die nadruk op de humanitaire kant maakt de strijd anders dan in de jaren ’80. Toen was de anti-kernwapenbeweging veel politieker. Nu realiseren we ons veel meer dat ook een beperkt kernwapenconflict enorme gevolgen kan hebben voor de bevolking.  Een beperkt conflict tussen India en Pakistan – niet ondenkbeeldig- kan bijvoorbeeld tot enorme hongersnoden in die regio leiden. “

Waarom is de prijs terecht?

“Het is de ICAN gelukt om in  de Verenigde Naties een verdrag tegen het bezit van kernwapens te laten aannemen. De Nederlandse coalitie dringt er bij de Nederlandse regering op aan om dit verdrag te ondertekenen. De Nobelprijs is een stevige steun in de rug om dit voor elkaar te krijgen.”

De Nobelprijs voor de vrede

ICAN heeft aandacht gevestigd op de “catastrofale consequenties van het gebruik van nucleaire wapens”. Volgens het comité is het atoomgevaar vandaag groter dan het in lange tijd is geweest, onder meer vanwege de recent opgelopen spanningen met Noord-Korea. De Nobelprijs voor de Vrede gaat gepaard met ruim 940.000 euro prijzengeld. Afgevaardigden van ICAN mogen de prijs op 10 december in Oslo in ontvangst nemen.

Humanisten en vrede

Van oudsher zijn vredesvraagstukken en humanisme met elkaar verbonden. In Nederland maakt onder meer het Humanistisch Vredesberaad zich daar sterk voor. Het Humanistisch Verbond werkt met deze onafhankelijke stichting samen.

Lees ook de brief van het Humanistisch Verbond, Rode Kruis, ASN Bank, Pax en andere organisaties van maart dit jaar. Ze roepen minister Koenders van Buitenlandse Zaken daarin op in actie te komen.

Foto: Een demonstratie tegen kernwapens in Berlijn, Hollandse Hoogte.

Deel dit

Tags:#Burgerschap#ethiek#Mensenrechten

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.