Direct naar de inhoud
Word lid
no impact poster

No Impact Week Blog: het besef invloed te hebben

Type content: Nieuws Categorieën: Klimaat & natuur Nieuws Gepubliceerd op:

Tijdens de ‘No Impact Week’ – tot 17 maart – proberen mensen het milieu zo min mogelijk te belasten. Lukt het om duurzamer te leven en te genieten? Het Humanistisch Verbond is ambassadeur van deze week. Wilt u weten hoe het humanisten afgaat? Maartje Liebregts ging met hele gezin het experiment aan.

Met het hele gezin nemen we deze week deel aan No Impact Week; een week duurzamer leven. Als een van de ruim 1000 mensen in Nederland en België. Met mijn vier kinderen aan de ontbijttafel bespreken we waarom we dit experiment aangaan.

Anders zijn we niet `goed voor het maillot´, zegt Chris (5 jaar). Ze doelt niet op haar wollen benen, maar op het milieu. Maar wat is `het milieu’? Milieu heeft volgens hen iets te maken met groen, ervoor zorgen, maar vooral met schade aanbrengen.

Deze week nemen we onze eigen leefgewoontes onder de loep en gaan op zoek naar duurzame alternatieven. Maar ook worden we aangespoord om iets te laten. ‘Het doen’ komt vaak neer op kleine zaken: dus geen kartonnen pakjes mee naar school, maar bekers en eieren per stuk halen, zonder doosje. Dat kon altijd al, maar viel me niet op in de winkel. En nog vaker lopend of met de fiets in plaats van met de auto gaan.

Vragen en antwoorden

Naast de praktische aanpassingen zorgt de No Impact Week nog voor iets anders. Het roept heel veel vragen op bij mijn kinderen.

– Waarom is vegetarisch eten minder belastend dan vlees eten?
– En hoeveel maakt dat dan uit?
– En waar is plastic van gemaakt?

Sommige vragen kan ik direct beantwoorden. Voor andere zoeken we via internet informatie over diverse bedrijfsprocessen. Naast de besparing op afval en dergelijke zie ik tot nu toe als grootste winst dat No Impact week mijn kinderen het besef heeft gegeven dat ze invloed kunnen hebben op dat als groot, ongrijpbaar ervaren ‘milieu’. Juist ook als individu.

En dat de zin in duurzaam leven groter is wanneer je de kennis hebt (zoekt!) over datgene wat je wilt beschermen, je hierin gericht je keuzes kunt maken zonder het gevoel te hebben in te boeten aan levensgenot.

Wel een nieuwe smartphone, maar ook dagelijks die suffe beker mee naar school.

Deel dit

Tags: #Duurzaamheid en milieu #Ecologie, ecohumanisme en klimaat

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.