Nederlands cruciale rol bij onderhandelingen kernwapenverbod

2 november 2016

Nederlands cruciale rol bij onderhandelingen kernwapenverbod

Door webredactie

De VN besloot maandag in grote meerderheid te gaan onderhandelen over een verbod op kernwapens. Ondanks grote druk vanuit de NAVO stemde Nederland niet tegen, maar onthield zich van stem, als enig NAVO-lid. Daarmee verplicht de regering zich wel tot een leidende rol in de onderhandelingen, betogen Karin van den Broeke, Christa Compas (directeur Humanistisch Verbond), Geert van Rumund, Phon van den Biesen en Peter Buijs in NRC.

Wereldwijd zijn er nog ruim 15.000 kernwapens, per stuk tot duizend keer krachtiger dan de atoombom die Hiroshima verwoestte. Velen staan op scherp en al ettelijke keren is de wereld aan een nucleaire holocaust ontsnapt doordat een onbedoelde lancering ternauwernood werd voorkomen. Alleen al daarom is het streven van Nederland naar een kernwapenvrije wereld positief, en genoemde VN-resolutie is daarvoor een belangrijke stimulans.

Zo’n signaal is zeer urgent!, schrijven de auteurs in het stuk in NRC. "Experts beoordelen de huidige nucleaire situatie als veel gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog. Poetin, Trump, Noord-Korea, Pakistan en India dreigen openlijk met kernwapens. Als die laatste twee enkele tientallen kernraketten op elkaar afvuren, heeft dat niet alleen directe gevolgen voor de regio vanwege de enorme explosieve kracht, gigantische branden en langdurige, dodelijke straling, maar ook voor de rest van de wereld vanwege de onvermijdelijke nucleaire winter. Die zal leiden tot een aanzienlijke temperatuurdaling, catastrofale misoogsten, ongekende vluchtelingenstromen en uiteindelijk tot zo’n twee miljard hongerdoden: een mondiale humanitaire ramp."

Lees het Opiniestuk op de site van NRC

Meer weten?

Lees het artikel over manifestatie De nucleaire impasse voorbij in de De Balie op 1 oktober.
Directeur Christa Compas sprak daar ook.

“Zowel het gebruik van kernwapens als het bezit ervan is immoreel.“

Het opiniestuk was een gezamelijk initiatief van: Karin van den Broeke, Wereldraad van Kerken. Christa Compas, Humanistisch Verbond. Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen, Mayors for Peace. Phon van den Biesen, vice-voorzitter IALANA (Internationale juristen tegen kernwapens). Peter Buijs, NVMP, de Nederlandse tak van International Physicians for Prevention of Nuclear War.

Foto: Hollandse Hoogte, een demonstratie tegen kernwapens vanuit de dijk bij Kampen.