Moderne Bildung: de redding van ons onderwijs

4 oktober 2016

Moderne Bildung: de redding van ons onderwijs

Door webredactie

“Op scholen overheerst het efficiëncy-model: zoveel mogelijk jongeren moeten in zo kort mogelijke tijd met zo hoog mogelijke cijfers uitstromen. Maar waartoe voeden we jongeren dan op?” Joep Dohmen houdt In de Socrateslezing op maandag 14 november in Den Haag een hartstochtelijk pleidooi voor een tegencultuur van moderne Bildung in het onderwijs.

Filosoof Joep Dohmen signaleert een opvoedings- en onderwijscrisis. “Opvoeders en leerkrachten hebben een ideaal nodig van moderne Bildung: brede vorming waarbij jongeren leren hoe ze hun persoonlijk leven en hun maatschappelijke rol vorm kunnen geven."

Kom naar Den Haag en meld je nu aan via ons webformulier

Vaardig, waardig en aardig

De overheid pleit in de beleidsnotitie ‘Onderwijs 2032’  voor ‘vaardige, waardige en aardige' burgers van de toekomst, Maar hoe word je dat? In Bildung komen deze drie samen. Het is een proces waarin jongeren leren onafhankelijk te denken, empathisch te voelen en authentiek te zijn. “Scholen zijn de plek waar jongeren deze vaardigheden, waarden en deugden kunnen ontdekken en oefenen.”

Met medewerking van Dylan Vianen (oprichter De Bildung Academie) Mounir Samuel (politicoloog en publicist) en Tim Hofman (presentator, blogger, dichter en columnist). Zij maken Bildung verrassend concreet: wat is dat in hun dagelijkse praktijk? Een gesprek en interview onder leiding van Pieter en Sacha Hilhorst.

Pieter en Sacha Hilhorst

beth en flo, muziek

Met muziek door Beth en Flo.Verhalen vertellen, flirten met het publiek en ondertussen Bach, Brahms, Debussy en vele andere componisten laten horen – dat is wat Beth & Flo het liefste doen. Zie www.bethflo.com

 

Over Joep Dohmen

Joep Dohmen is emeritus hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek, lector Bildung aan het Centrum voor Humanistische Vorming en aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Hij is auteur van vele boeken over levenskunst. Binnenkort verschijnt zijn essay: Moderne Bildung: hoe jongeren hun leven vorm kunnen geven (Ambo 2016) wwww. joepdohmen.com

Praktisch

Maandag 14 november,  Koninklijke Schouwburg Den Haag.
Aanvang 19.30 - 22:00 uur
Kaarten: Prijs: 15 euro, leden: 10 euro en studenten: 5 euro

U bent van harte welkom. Koop je ticket vanavond aan de deur van de zaal.

Tot vanavond