Direct naar de inhoud
Word lid
Afbeeldingen van 3 iconen

Minister moet op zoek naar financiering vormingsonderwijs

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Minister Bussemaker (OCW) moet financiering voor vormingsonderwijs in het openbaar onderwijs zoeken in haar begroting. Dat is de strekking van de motie die door een meerderheid in de Tweede Kamer vanmiddag is aangenomen. Ook regeringspartijen PvdA en VVD steunden de motie.

De  minister stelde eind mei voor de tien miljoen subsidie aan vormingsonderwijs – humanistisch en godsdienstig – op openbare scholen te schrappen. Het HVO en het Humanistisch Verbond protesteerden hier fel tegen. Vervolgens diende ChristenUnie, D66, CDA en SGP een motie in die vandaag ook door PvdA, VVD, GroenLinks, SP, 50+ en de PvdD gesteund werd.

Voorzitter Boris van der Ham: “Het is goed te zien dat de roekeloze actie van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker door de Tweede Kamer is gecorrigeerd. De grote steun die mensen gaven door aan verschillende petities mee te doen heeft zeker geholpen. Ik wil iedereen dan ook hartelijk danken hiervoor.”

Door de motie zal de minister op zoek moeten naar manieren om godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs te financieren. Hoe is nog onduidelijk, maar het signaal van de fracties aan de regeringspartijen is helder.

Van der Ham: “Het is een stap in de goede richting, ook dankzij alle partijen die goed werk hebben gedaan om het tij te keren.”

Ook Jan Beijer van het dienstencentrum GVO/HVO is blij met deze uitkomst.
“Het hogere belang voor mij is de mogelijkheid dat elk kind in het primair onderwijs levensbeschouwelijke vorming kan ontvangen. Elk kind heeft recht op geestelijke vorming en identiteitsvorming of welk label we dan ook aan onze soort van onderwijs willen hangen. In het bijzonder onderwijs is dit vanzelfsprekend al zo geregeld. Bij het openbaar onderwijs dreigde deze mogelijkheid verloren te gaan door het plan van de minister.”

Bij het opstellen van de begroting OCW voor 2014 en de behandeling ervan in de Tweede Kamer zal definitieve besluitvorming plaatsvinden over de financiering. Dat is na Prinsjesdag, in het najaar van 2013.

Tegenstand

Jaarlijks ontvangen 75.000 leerlingen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs van ongeveer 700 gekwalificeerde docenten. Het Humanistisch Verbond liet eerder via een persbericht en brief aan de minister weten bezorgd te zijn over het voornemen om de subsidie voor het vormingsonderwijs in het openbaar onderwijs te schrappen.HvO en het dienstencentrum HVO / GVO startten petities die door meer dan 25.000 mensen werden ondertekend.

Door de voorgenomen maatregelen zou het openbaar onderwijs op achterstand gezet worden ten opzichte van het bijzonder onderwijs. Openbare scholen kunnen nu immers niet meer tegemoet komen aan de terechte vraag naar seculiere levensbeschouwelijke vorming. Humanisten zijn altijd voorstander geweest van seculiere levensbeschouwelijke vorming in het openbaar onderwijs.

Lees verder op de site van HVO

Deel deze pagina

Tags: #Asielzoekers en vluchtelingen #Humanistisch Vormingsonderwijs #levensbeschouwing#Onderwijs & opvoeding #wetgeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.