"Militairen laten je nooit in de kou staan"

12 september 2017

"Militairen laten je nooit in de kou staan"

Door webredactie

Op delicate vredesmissies in het Midden-Oosten of mee met militairen die de orde bewaken na de orkaan Irma op Sint Maarten. Humanistische geestelijke begeleiders gaan waar militairen gaan en helpen ze met daad en raad. Gijsbert van Eijsden is humanistisch raadsman bij Defensie. “Militairen laten je nooit achter of in de kou staan.”

Een paar jaar geleden stapte je over van de 'zachte' zorg naar ‘de stoere’ wereld van de krijgsmacht. Waarom?
"Voor ik in het UMC Utrecht en Wilhelmina KinderZiekenhuis kwam te werken, had ik al twee maal gesolliciteerd bij Defensie. Mijn eerste liefde in het vak. Na een paar jaar Academisch Ziekenhuis was ik ontevreden over hoe de Dienst Levensorientatie en geestelijk verzorging aangestuurd werd en hoe ik door mijn leidinggevende in mijn werk gecoacht werd. Door dit ‘afzetpunt’ ging ik om me heen kijken. Defensie kwam weer in het vizier. Na de sollicitatie volgde een jaar vol met mentale, psychische, fysieke en levensbeschouwelijke toetsing. Dat koste doorzettingsvermogen. Ik ben daar goed doorheen gerold."

Wat trekt je aan?
"
Defensie heeft de complexiteit van een Academisch Ziekenhuis en houdt zich bezig met uitdagende morele dilemma’s, zoals ik ook van neonatologie in het WKZ kende. Aan de andere kant is het veel concreter, directer en wat ik vooral prettig vind, het is de recht-voor-zijn-raap-mentaliteit. Met de feedback van militairen kan ik me als mens en professional meer ontwikkelen. De feedback is altijd opbouwend en goed bedoeld. Niemand is belangrijker dan de groep."

Wat doe je?
“Nu ben ik geplaatst bij een hoog operationele eenheid. Soms word ik wakker op plekken waarvan ik me van afvraag: Waar ben ik? Amerika, Duitsland, Marnewaard en binnenkort Irak en Koeweit. Met jonge kinderen thuis is dat soms lastig handballen. Echter zijn er ook periodes van relatieve rust en dan ben ik veel thuis. De dynamiek, de uitdagingen op verschillende vlakken, of het nou meesporten, training en advies geven is, of ene biertje drinken in de bar of gesprekken voeren.

Militairen accepteren mijn expertise en ik hoor er gewoon bij. De raadsman heeft een hele duidelijke functie en hoeft zijn positie niet te bevechten. Ik voel me daarom ook erg verantwoordelijk dat het werk goed gebeurt. Er is bij Defensie veel ruimte om tijdens je carrière te schakelen tussen verschillende krijgsmacht- en onderdelen. Hierdoor leer ik verschillende aspecten van het vak van geestelijk verzorger kennen." 

Waarom zou je het iemand anders aanraden?
“Het is een onvergetelijke ervaring. Ik ben mezelf echt op een andere wijze gaan kennen. Na de jaren in het UMC & WKZ, heeft het mijn zelfvertrouwen weer opgebouwd. Nu ik vlak voor uitzending sta, ben ik trots en voel me gelukkig dat ik deze kant van het leven ontdekken en meemaken mag. 'Ready to serve', ik dacht dat ik ik dit gevoel nooit zou hebben. Het laat mij nadenken over welke waarden in de samenleving van belang zijn en wat je over kan hebben om die waarden te verdedigen en daarvoor door het vuur te willen gaan. De persoonlijke offers die de uitzending van militairen en mij vraagt, schept helderheid en geestelijk sanitair in het leven. Het werkveld is concreet, direct en is tastbaar. Het buigt weg van luchtfietserij en interessant gedoe.”

Wat maakt iemand geschikt voor dit beroep?
“Militairen laten je nooit achter of in de kou staan, maar toch zal ik goed voor mezelf moeten zorgen. Waar ik de jongens en meiden in ondersteun, daar heb ik zelf ook bij tijd en wijle ondersteuning nodig. Zelfzorg is essentieel. Ik zoek dat in wat ik het ‘krachthonk voor de geest’ ben gaan noemen. Mindfulness, meditatie, running, yoga en verdieping in de oude stoa, helpen mij om het op een rijtje te houden en de klus te klaren. Daarnaast moet je zelfstandig kunnen ondernemen. Er is niemand die direct met je meekijkt. En dat is mijn laatste punt; organiseer je eigen tegenspraak en feedback."

Vanochtend is Gijs op missie gegaan naar Irak. Wil je hem volgen? Ga naar zijn site en abonneer je op zijn nieuwsbrief
 

Vacatures

Wil je humanistisch raadsman bij Defensie worden of ken je iemand die daarvoor in aanmerking komt? Ga  snel naar de site van de Dienst Humanistische Geestelijke Verzorging van Defensie. Reageren kan tot 20 september.

Luister meer

Een kort interview van BNR Nieuwsradio met humanistisch raadsman Martijn Zwiers die aan boord van Zr. Ms. Zeeland hulp verleent op Sint Maarten nadat orkaan Irma het eiland heeft getroffen.