Direct naar de inhoud
Word lid
Sarah Izat met hoofddoek op

Mensenrechtencollege: Politieagente mag een hoofddoekje dragen

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Nieuws Gepubliceerd op:
Attachment #11010

Een politieagent die administratief werk doet, mag een hoofddoekje dragen. Dat oordeelde het College van de Rechten van de Mens vandaag. Het college deed een adviserende uitspraak in de zaak van politievrouw Sarah Izat. Zij stapte naar het College wegens discriminatie van haar werkgever: de Nationale Politie.

Izat doet als agent administratief werk, en werkt dus vooral achter de schermen. Als ze werk doet, zichtbaar achter een balie mag ze nu nog geen hoofddoek bij haar uniform aan. Dit is immers in strijd met het verbod op religieuze uitingen bij de politie. Izat heeft dit aangevochten omdat ze zich gediscrimineerd voelt.

Uniformiteit

Het Humanistisch Verbond heeft als uitgangspunt dat politieagenten – net als bijvoorbeeld rechters – in hun ambtskleding zoveel mogelijk uniformiteit moeten uitstralen. Omdat agenten en rechters namens de samenleving het geweldsmonopolie hebben en recht moeten spreken, is het belangrijk dat er geen persoonlijke voorkeuren zichtbaar zijn. De afspraak dat religieuze uitingen niet zichtbaar mogen zijn, zoals dat bij de politie geldt, is daarom verstandig. Hoofddoekjes, keppeltjes, kruisjes, politieke symbolen en dergelijke passen niet bij een agent in uniform.

Discriminatie

De uitspraak dat College dat de Nationale Politie discrimineert is dan ook alleen maar te begrijpen als je naar de specifieke functie van Izat kijkt. Zij vervult een administratieve taak en heeft in die vorm van functioneren niet dezelfde verhouding tot burgers als andere agenten hebben.

Neutraal

Het Humanistisch Verbond ziet in de uitleg van het advies van het College een bevestiging van het uitgangspunt dat politieagenten zo neutraal mogelijk gekleed moeten zijn en dus geen symbolen van persoonlijke opvattingen moeten dragen. Bij uitvoeren van een administratieve taak, is een zo’n uiting niet zichtbaar, en is er dus ook sprake van een andere verhouding tot burgers.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Het Humanistisch Verbond is voor een duidelijke neutrale uitstraling van de politie en rechters. Bij administratieve functies is dat minder of niet relevant. We zien graag dat de politie een duidelijk onderscheid blijft houden tussen deze twee functies, en een goede, praktische oplossing vindt waar de twee functies elkaar soms raken.”

Meer lezen

Lees het artikel op onze website Politie moet een neutrale overheid uitstralen

Beeld: Sarah Izat, Hollandse Hoogte, Marcel van den Bergh (cop.)

Deel dit

Tags:#Burgerschap#justitie#Mensenrechten#Seculier

Mensenrechten-updates

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.