Medemenselijkheid begint bij je eigen kwetsbaarheid

21 september 2017

Medemenselijkheid begint bij je eigen kwetsbaarheid

Glenn de Randamie, alias Typhoon, krijgt zondag 24 september de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond uitgereikt. Het thema van de belangrijkste, tweejaarlijkse humanistische prijs is menselijke waardigheid. Juryvoorzitter Andrée van Es: “Voor mij begint medemenselijkheid bij je eigen kwetsbaarheid te voelen.” 

De juryleden Andrée van Es (Voorzitter Nederlandse Unesco-commissie), Bahram Sadeghi (journalist), Bert Janssens (directeur omroep Human), Daan Roovers (filosoof), Halleh Ghorashi (Hoogleraar Diversiteit en Integratie) en Kris Sloot (contentmanager) stuitten in hun zoektocht naar een winnaar op een onafhankelijke geest, een dappere verbinder en een onbevangen ridder.

In het juryrapport staat: “Typhoon leeft medemenselijkheid”, het belangrijkste criterium voor de prijs. Waarom?
"Dit hebben we natuurlijk grondig besproken met de jury! We waren het er unaniem over eens dat hij zich als succesvol musicus niet door het succes op sleeptouw laat nemen, maar laat zien wat solidariteit vraagt. Hij blijft zijn blik ook richten op mensen die het heel moeilijk hebben in de wereld, zoals hij toont met zijn activiteiten op het gebied van vluchtelingen en kinderen in Afrika. [Typhoon deed ontwikkelingswerk in Kenia, red.]. Hij is écht betrokken bij mensen in de wereld die het moeilijk hebben."

Duidelijk. Heb je nog meer voorbeelden?
"Ik heb net het boek 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' van Rodaan Al Galidi gelezen. Al Galidi is een Iraakse vluchteling die in een asielzoekerscentrum heeft gewoond, negen jaar lang. Net zoals Typhoon een kunstenaar, maar wel in andere omstandigheden, in een lastig parket. Tegelijkertijd houdt hij steeds óngelooflijk oog voor de mensen in zijn omgeving. Hij blijft kijken hoe hij anderen kan helpen, steunen, een stapje verder kan helpen. En daarbij zet hij zijn eigen belangen opzij. Als je vraagt om een voorbeeld van medemenselijkheid, dan is hij wel iemand die bij me opkomt."

Hoe probeer je zelf medemenselijkheid te leven?

"Voor mij begint het bij je eigen kwetsbaarheid te voelen. Door me steeds voor te houden dat je zelf kwetsbaar blijven voor je omgeving. Ik vind het belangrijk om je niet te verschansen in veiligheden, in comfortabele omstandigheden. Maar juist moet kijken: wat is er in de wereld allemaal aan de hand, wat is er nou nodig? En dan waar gewenst een hand uit te steken. Dat kan gaan om grote wereldproblemen of juist klein, om je buren of familie."

Interview in Human

"Hoe legde ik mijn ouders uit dat de zoon die een universitaire job zou gaan doen liever als muzikant aan de slag ging."
Lees het interview met Typhoon in magazine Human

Mag Het Licht Aan

Mag Het Licht Aan  is een lumineuze reis door het hoofd van hiphop-ster Typhoon, de winnaar van de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Typhoon heeft zijn inspiratiebronnen Wende, Adriaan van Dis, Jitske Kramer en Nasrdin Dchar uitgenodigd om met hem op zoek te gaan naar de ware betekenis van menselijkheid. Ga naar www.vanpraagprijs.nl voor Nieuws en achtergrond

 

Beeldrecht: Johannes Abeling