Direct naar de inhoud
Word lid

Mardjan Seighali nieuwe voorzitter Humanistisch Verbond

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Mardjan Seighali is de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond. Ze neemt per 21 november het voorzitterschap over van Boris van der Ham. Van der Ham is na acht jaar voorzitterschap aan het einde van zijn toegestane termijnen gekomen.

Seighali beschrijft haar verbinding met Humanistisch Verbond als volgt: “Het motto van het Humanistisch Verbond is mijn zienswijze, mijn verhaal en waar ik in mijn leven voor sta. Een vrije geest, de vrijheid van denken, de vrijheid om keuzes te maken zijn centrale thema’s in mijn leven en werk. Mensen zijn altijd mijn drijfveer. Een bijdrage leveren aan sociale impact en ontwikkeling geeft mij voldoening”.

Over Mardjan Seighali

Seighali (geboren 1964) is sinds 2013 directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Zij groeide op in Iran en is in 1990 voor het toenmalige regime gevlucht. Ze kwam uiteindelijk met haar gezin in Nederland terecht. In Iran had zij de vrijheid niet om zich politiek te uiten, in Nederland heeft ze zich jarenlang ingezet voor de lokale politiek in haar woonplaats Almere.

Seighali wordt gezien als een visionair en energiek leider. Naast haar reguliere werk is zij ook al vele jaren bestuurlijk actief bij diverse organisaties. Zo zit zij onder meer in de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en in de Raad van Toezicht van Paleis het Loo. In 2019 ontving Seighali de Comeniusprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan iemand die zich op onderscheidende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur en voor de ontwikkeling van de internationale samenleving. Op 14 januari 2021 verschijnt haar boek ‘Tot op de dag’.

Over Boris van der Ham

Boris van der Ham (1973) was voorzitter van 2012 tot en met 2020. Onder Van der Ham’s voorzitterschap stelde het Humanistisch Verbond zich maatschappelijker en uitgesprokener op, wat ook een grote ledengroei teweegbracht. Het Humanistisch Verbond telt nu de meeste leden sinds vijftig jaar. Bovendien heeft Van der Ham veel aandacht besteed aan de positie van ex-moslims in Nederland en wereldwijd. Samen met omroep Human maakte hij twee documentaires, schreef een boek over de vaak moeilijke situatie van ‘afvalligen’ in Nederland en creëerde een ontmoetingsplek voor deze nieuwe vrijdenkers. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek ‘Wat Vrije Mensen Bindt’ uit. Ook blijft hij actief in het bestuur van Humanists International, de wereldwijde humanistische koepelorganisatie, waar hij ook bestuurslid is.

Deel dit

Tags: #vereniging #voorzitter

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.