Direct naar de inhoud
Word lid
man op fiets en man met koffer

Levenskunst voor een nieuwe lente

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

In een tijd waarin mensen alle vrijheid hebben om hun eigen leven in te vullen biedt de levenskunst traditie handvaten. Want zo makkelijk is al dat kiezen niet. Het neo-liberale keuzemodel dringt mensen op dat ze alles te kiezen hebben en zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes.

Dat wil zeggen, of je slaagt in het leven of niet moet je op je eigen conto schrijven. En dat is niet helemaal waar. Vrijheid is fijn maar je kunt niet alles bepalen. Genen, andere mensen met andere wensen, de eoconomie, de lente. Zomaar een paar dingen die je wel bepalen maar die je niet zomaar eenzijdig kunt veranderen.

Keuzevrijheid

Humanisten vinden keuzevrijheid heel belangrijk. Het geeft mensen de kans zoveel mogelijk zelf invulling te geven aan hun leven, en niet maar te (moeten) doen wat een sociaal of levensbeschouwelijk kader voorschrijft. En dat is het hoogst haalbare voor een mens, een zinvol en kwalitatief zo goed mogelijk leven te leven, passend bij wat je zelf het meest belangrijk, goed en zinvol vindt.

Grenzen

Het is goed te beseffen wat de grenzen zijn aan wat je zelf kunt bepalen. Dan kun je je concentreren op waar je wel ruimte hebt voor die keuzes die uiteindelijk mee bepalen hoe je leven eruit ziet, en of je er aan het eind van de rit tevreden op terugkijkt. Levenskunst kan je helpen te beseffen wat je wel en niet kunt doen en wat bij jou past, en je helpen te oefenen zodat je beter wordt in richting geven waar dat kan. Want alles wat je wel zelf zo kunt invullen dat je er blij van wordt bevordert je levensgeluk. Net als een mooie lentedag

– 21 maart Boekpresentatie ‘Levenskunst a la Carte’
– 21 maart jaarlijkse levenskunstlezing en concert bij La Scuola
– Radio 1 heeft een interview gehad met La Scuola over levenskunst

Deel dit

Tags: #Humanisme #keuzevrijheid #levenskunst #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.