Direct naar de inhoud
Word lid

Koning in gesprek over humanisme

Type content: Nieuws Categorieën: 75-jarig jubileum Nieuws Gepubliceerd op:

De Koning ging 17 februari in gesprek over 75 jaar georganiseerd humanisme in Nederland. Samen met zes tafelgasten besprak hij zingevingsvraagstukken en het belang van persoonlijke vrijheid. Hiermee luidde hij het jubileumjaar in van het Humanistisch Verbond.

Zes sprekers verbonden aan het Humanistisch Verbond gingen online in gesprek met de Koning. Oud-voorzitter Rob Tielman vertelde over hoe de organisatie in 1983 de grondwet kreeg gewijzigd. Voorzitter Mardjan Seighali vertelde over haar vrijheidsstrijd en die van de organisatie. Filosoof Stine Jensen gaf haar kijk op de urgentie van het humanisme voor de huidige en toekomstige thema’s, zoals polarisatie, vrijheid en verbinding.

75 jaar georganiseerd humanisme
Op 17 februari 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, wordt het Humanistisch Verbond opgericht. Steeds meer mensen verlieten het geloof maar hadden nog geen stem, nauwelijks rechten en werden gediscrimineerd. Het Humanistisch Verbond werd die stem. Ook voorzag het Verbond in de grote behoefte aan (seculiere) zingeving om mensen weer veerkrachtig te maken.

Het onlinegesprek met de Koning was het startschot van het jubileumjaar dat in het teken staat van vrijheid en vrijdenken. In september start in het Amsterdam Museum een tentoonstelling over vrijdenken. Wat is vrijdenken en wat maakt iemand een vrijdenker? Diezelfde maand wordt het jubileum groots gevierd. Lees hier het volledige jubileumprogramma.

Deel dit

Tags: #jubileum #Koning

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.