Direct naar de inhoud
Word lid
Keyvan en zijn vrouw op de fiets

‘Je kunt je kinderen niet opvoeden zoals je wilt ’

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Nieuws Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

In het Iran van Keyvan (32) kan een vrouw wel studeren, maar krijgt ze nooit een baan op niveau. Door die onrechtvaardigheid tegen zijn vrouw viel hij van zijn geloof. ’Als architect had ze zóveel te bieden aan de maatschappij, maar ze werd uitgesloten door gelovigen.’

Waarom ben je gevlucht?
“De staat ontdekte ons atheïstische genootschap, dat kritische essays en boeken verspreidde. In het huis waar we altijd bijeenkwamen, werd een inval gedaan door de politie. Wij waren er op dat moment niet, maar toen we erover hoorden hebben we alles achtergelaten. Onze vrienden zijn opgepakt, we weten niet waar ze nu precies zijn. In Iran staan er hoge straffen op afvalligheid – verlaten van de islam.”

Hoe is het leven voor een ongelovige in Iran?
“In Iran bestaat ongelovigheid niet. Het is geen optie, niet denkbaar. Vanaf je vroege jeugd word je in Iran gedrild met religieuze regels. Wat is de Koran? Weg met Amerika! Weg met Israël! Ik vind het moeilijk om te praten over een Iraanse cultuur, want ik zie eigenlijk alleen een islamitische cultuur. En binnen die cultuur, in het maatschappelijk leven en in families, krijg je als ongelovige geen kans. Je krijgt geen baan, ze willen je kinderen niet trouwen, je familie praat niet meer met je.
De ouders van mijn vrouw ontkennen nog steeds dat we van het geloof zijn gevallen. Ze hebben zichzelf wijsgemaakt dat we in Europa christenen zijn geworden. Alles beter dan ongelovigheid, want dat is onrein.”

Waarom koos je dan toch voor dat leven?
“Dertig jaar lang leefde ik in een religieus vacuüm. Tot mijn vrouw en ik afstudeerden en zij maar geen baan kon krijgen. Ik keek naar die ontzettend getalenteerde vrouw en kon maar niet begrijpen hoe ze werd uitgesloten, waar ze ook kwam. Als architect kon ze een prachtige bijdrage leveren aan de maatschappij, maar werkgevers zeiden: hier werken alleen mannen. Ze kon alleen aan de slag als receptioniste, of administratief medewerker. Dat was zo’n enorme teleurstelling voor me. Die ervaring werd versterkt doordat mijn vrouw op een warme dag werd opgepakt omdat ze te weinig van haar haar bedekte. Het was vernederend om haar bij het politiebureau op te moeten halen. Ik dacht: waarom mogen we het haar van een man zien, maar niet van een vrouw? Ik had daarvoor in mijn bedrijf net mijn eerste medewerker aangenomen. Zij zag mijn woede en durfde daardoor haar gedachten over religie te delen. Ze zei: religie houdt mensen in een “bubbel” en raadde me boeken aan. Vanaf dat moment ben ik op onderzoek uit gegaan, en begon ik ook zelf te schrijven. Als je eenmaal die waarheid voelt, kun je niet meer terug. Daarom besloten we bijvoorbeeld ook om niet voor kinderen te kiezen. Omdat we ze in Iran niet zonder risico konden laten opgroeien met de waarheid.” 

Wat kunnen we doen om mensen zoals jij te helpen?
“Het duurt misschien wel 200 jaar om Iran te veranderen. Despotisme en religie zijn volledig met elkaar verstrengeld en houden het volk eronder. Leiders gebruiken religie om te kunnen onderdrukken, terwijl ze zelf niet eens in die fabels geloven. Het zal heel lang duren voordat mensen zich daaraan weten te ontworstelen. In Nederland had ik veel meer ondersteuning kunnen krijgen. Toen we vertelden dat we atheïst zijn en graag andere atheïsten wilden ontmoeten, werd daar door COA en de VVN niets mee gedaan. Ik heb zelf het Humanistisch Verbond gevonden via internet, waar we ons hebben aangesloten bij een ontmoetingsgroep voor gevluchte vrijdenkers. En op dit moment wonen we in één huis met een moslimgezin dat erg argwanend is tegen ons. Dat moet toch anders kunnen? “

Steun Vrijdenkers in Gevaar

Keyvan en vele andere vrijdenkers moesten vrezen voor hun leven in Syrië, Afghanistan en Bangladesh. Omdat ze kritische blogs schreven over religie of gewoon niet geloven in een God. Help humanisten, atheïsten en agnosten geloof te houden in hun vrijheid. Steun het fonds Vrijdenkers in Gevaar.
Met dit fonds doen we drie dingen.

1. WE STEUNEN VRIJDENKERS die in gevaar komen doordat ze niet bij een religie zijn aangesloten. Veelal zijn dit humanisten, atheïsten en agnosten. We helpen ze met hun veiligheid en hun verdediging. Zo hebben we mensen in nood uit onder andere Bangladesh (financieel) geholpen om hun situatie te ontvluchten, in samenwerking met onze internationale humanistische partners.

2. WE LOBBYEN bij de Nederlandse overheid, de Europese Unie en de Verenigde Naties om zich feller uit te spreken voor het recht om niet te geloven: artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. We kaarten elke schending van dat recht aan.

3. WE DOORBREKEN HET TABOE OP AFVALLIGHEID voor Nederlandse moslims te doorbreken met boeken, documentaires en bewustzijnscampagnes. Ook bevorderen we de emancipatie van afvallige moslims met ontmoetingsgroepen voor vluchtelingen en voor (Nederlandse) ex-moslims

STEUN ONS NU OP WHATSMYCRIME.NU

Beeld: Still uit de documentaire Vrijdenkers op de vlucht (omroep Human). Op de foto Syed en Fauzia uit Pakistan.

Deel dit

Tags: #Atheïsme #Islam #Seculier #vrijheid #vrijheid van meningsuiting

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.