Direct naar de inhoud
Word lid

Jade de Block: ‘HVO moet blijven’

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Minister Bussemaker dreigt een einde te maken aan het humanistisch vormingsonderwijs (HVO) op openbare scholen. Jade de Block, HVO-docente in Friesland, protesteert op 25 juni samen met 300 collega´s in Den Haag. Daar worden bijna 30.000 protesthandtekeningen aangeboden aan Tweede Kamerleden.

In een van haar projecten schrijven kinderen binnen het thema `vrijheid´, brieven aan gedetineerden. Dit gebeurt in samenwerking met humanistische raadslieden bij justitie.

“Het meest waardevolle van dit project vind ik dat kinderen anders over `criminelen´ gaan denken”, vertelt De Block. “Hun ideeën hierover zijn meestal nogal zwart-wit en door de brieven komen ze er achter dat gedetineerden ook gewoon mensen zijn, die door omstandigheden in de problemen kunnen raken. Het idee dat elke gedetineerde gevaarlijk en agressief is wordt genuanceerd.  De brieven zijn vaak indrukwekkend om te lezen en geven de kinderen stof tot nadenken over morele vragen zoals `wat vind ik van de doodstraf´?”

De Block: “We praten ook over vrijheid in het algemeen, wat het betekent om vrij te zijn  of juist gevangen. Toen de zaak Vaatstra in het nieuws was, werd bij HVO duidelijk dat dit ook leefde bij de kinderen. Soms komt er angst naar boven en het is waardevol om dit te kunnen uiten en delen met elkaar.”

In de lessen Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) worden kinderen begeleid bij het ontwikkelen van een eigen waardebesef en een eigen levensovertuiging. Zo leren ze zelf keuzes maken en verantwoorden en worden ze aangemoedigd te communiceren over wat ze denken, voelen, willen, en doen. HVO leert leerlingen niet wát ze moeten denken, maar dát ze moeten denken.

Jade is naast HVO-leerkracht ook logopediste. Toen haar oudste zoon voor HVO koos, raakte zij geïnteresseerd en is zij de opleiding gaan volgen. Het heeft haar veel gebracht: “Ik ben zelf ook meer gaan nadenken over levensvragen en welke waarden en normen ik belangrijk vind. Het heeft mijn kijk op mijzelf en de wereld veranderd. Het is duidelijk. HVO moet blijven!”

Deel deze pagina

Tags:#Humanistisch Vormingsonderwijs#Onderwijs & opvoeding#wetgeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.