In Memoriam Riek (H.G.) Milikowski-de Raat
In Memoriam Riek (H.G.) Milikowski-de Raat [6-12-1918 – 5-08-2018]
Onlangs vernamen wij dat Riek (H.G.) Milikowski-de Raat, geboren te Amsterdam 6 december 1918 is overleden in Eext op 5 augustus 2018. Milikowski-de Raat laat een indrukwekkend oeuvre na waarin ze maatschappelijke thema’s met een eigenzinnige en realistische zeggingskracht wist te verbeelden.
“Ik hoop dat mijn werk een ondersteunende bijdrage levert aan een betere maatschappij, een rechtvaardigere wereld met ontplooiingskansen voor iedereen.” Met deze woorden legde zij haar kunstenaarschap uit voor de rubriek De Werkvloer in Magazine Humus, het ledenblad van het Humanistisch Verbond.
Geboren in een Amsterdams arbeidersmilieu heeft ze aanvankelijk weinig ruimte voor kunst. Riek moet op haar veertiende jaar al uit werken in de huishouding.
Maar al snel blijkt zij een groot talent voor tekenen te bezitten. Voor de oorlog volgt ze naast haar dagelijks werk avondlessen aan de Kunstnijverheidsschool en later op De Nieuwe Kunstschool, opgericht door Paul Citroen, waar ook jong niet-vermogend talent een kans krijgt om zich te ontwikkelen.
Ze is altijd fel tegen discriminatie geweest. Ze is dan ook in de jaren dertig politiek actief bij de Internationale Rode Hulp, die vluchtelingen uit het fascistische Spanje en nazi-Duitsland hielp. Hier leert ze haar eerste partner Anton Winterink kennen. Ze worden actief in het communistische verzet. Uiteindelijk wordt Winterink in 1944 opgepakt en gefusilleerd in het Belgische kamp Breendonk. Na de oorlog ontmoet Riek een de uit een orthodox-joodse familie afkomstige Herman Milikowski. Hij overleefde zes kampen.
“Al haar tekeningen en schilderijen zijn zeer realistisch”, vertelde haar zoon Efraïm Milikowski aan De Volkskrant. Haar werk kenmerkt zich door haar eigen symboliek. Het drieluik met de titel Februari Staking Herdenking dat ze schenkt aan het Amsterdams Historisch Museum, bestaat uit drie minutieus geschilderde bloemstillevens: rode tulpen die staan voor de arbeidersstrijd, gele trompetnarcissen die de jodenster verbeelden en witte sneeuwklokjes die staan voor het nieuwe leven na de winterperiode.
Riek Milikowski-de Raat schildert tot in haar 100ste levensjaar. Zij was jarenlang een loyaal lid van het Humanistisch Verbond en was kritisch en een betrokken lid van de kunstwerkgroep, die ervoor zorgde dat de achterpagina van het ledenblad Humus voorzien was van prachtige kunst met een mooie uitleg daarbij. Wij zijn haar daar zeer erkentelijk voor.
Namens het Humanistisch Verbond
Christa Compas,
Directeur
Tags: #Humanisme #kunst #Zingeving
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.