Direct naar de inhoud
Word lid
Mahsa Amini

In actie voor iedereen in Iran die strijdt tegen onderdrukking

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

De dappere vrouwen en alle andere mensen in Iran die protesteren tegen onderdrukking verdienen onze massale steun in woord en daad. Kom naar de solidariteitsdemonstratie op zaterdag 8 oktober in Den Haag. Wees niet stil. Sluit je aan!

Een groot collectief met meer dan 50 prominente Nederlanders, waaronder Sheila Sitaling, Kim Putters, Femke Halsema, Ahmed Marcouch en Mardjan Seighali roept de Nederlandse regering op het geweld in Iran tegen de protesten te veroordelen en sancties tegen de machthebbers in te stellen. De oproep op iran2022.net is als petitie te ondertekenen. Op zaterdag 8 oktober is in Den Haag een solidariteitsdemonstratie. De organisatie hoopt op een breed gedragen en luide steunbetuiging.

Het Humanistisch Verbond steunt de demonstratie. Wij staan voor de vrijheid om zelf vorm aan je leven te kunnen geven. Daar is vrijheid voor nodig. Wanneer die vrijheid in het geding is, laten wij van ons horen – soms ook wanneer het voorbij onze invloed rijkt zoals nu. De dappere mensen in Iran die avond aan avond protesteren tegen onderdrukking van het regime verdienen onze steun. Onze voorzitter Mardjan Seighali komt uit Iran en is een van de medeorganisatoren.

De Iraanse zedenpolitie arresteerde Mahsa Jina Amini omdat haar hijab niet goed zou zitten. De politie mishandelde haar bruut en ze overleed aan haar verwondingen. Haar dood wekt grote woede en diep verdriet in Iran en daarbuiten. Vrouwen in Iran strijden al tientallen jaren tegen onvrijheid, onderdrukking en discriminatie. Ze weigeren tweederangsburgers te zijn. Ze willen vrijheid. Ze willen verandering. Ze willen gerechtigheid voor Mahsa Jina Amini. Ze willen een einde aan de onderdrukking. Daarom gaan ze de straat op. Daarom scanderen ze ‘Vrouw. Leven. Vrijheid.’ Daarom verbranden ze de verplichte hoofddoek. Daarom knippen ze hun lange haar af.

De protesten sinds de dood van Mahsa Jina Amini hebben zich door het hele land verspreid. Jong en oud, vrouwen en mannen, demonstreren in de straten van tientallen steden, op scholen en universiteiten Het Iraanse regime slaat de protesten bruut en gewelddadig neer. Tientallen mensen zijn gedood, vele honderden zijn verwond en duizenden mensen zijn gearresteerd. Het regime heeft het internet platgelegd om te voorkomen dat de wereld de luide roep om vrijheid en gerechtigheid hoort.

Samen met het collectief roepen we de Nederlandse regering op om de acties van het Iraanse regime hard te veroordelen en om sancties tegen de machthebbers in Iran in te stellen. We roepen jou op om je bij ons aan te sluiten. Wees niet stil! Mahsa Jina Amini. Zeg haar naam! Kom ook naar de solidariteitsdemonstratie op zaterdag 8 oktober 2022 in Den Haag op het Malieveld vanaf 14.00 uur en teken ook deze oproep aan de Nederlandse regering op www.iran2022.net.

Vrijdenkers op de vlucht 

Het Humanistisch Verbond komt op voor vrijdenkers op de vlucht. Vrijdenkers, humanisten en niet-gelovigen zijn vaak hun leven niet zeker. Ze worden gediscrimineerd en vervolgd, gemarteld en gedood. In 11 landen staat op niet geloven zelfs de doodstraf. Samen met de internationale koepel Humanists International strijden we wereldwijd tegen elke vorm van blasfemiewetgeving; wetgeving die het niet-geloven en anders geloven strafbaar stelt. We helpen individuen die in gevaar zijn doordat ze niet bij een religie zijn aangesloten. We lobbyen bij de Nederlandse overheid, de Europese Unie en de Verenigde Naties om zich feller uit te spreken voor het recht om niet te geloven. We zijn gesprekspartner voor de Immigratie en Naturalisatiedienst. Zo adviseren we hoe ongelovigheid bij asielaanvragen te behandelen. We zijn de enige organisatie in Nederland die dit doet. 

Gespreksgroep vluchtelingen 

Maandelijks brengen we vrijdenkers in een asielprocedure uit verschillende landen samen, om hun ervaringen te delen en met elkaar in debat te gaan. Velen voelen zich hierdoor gesteund, erkend en bevrijd. We zetten druk op het COA, om vrijheid van religie en levensbeschouwing, dus ook het recht om niet te geloven, aandacht te geven in de asielzoekerscentra. Meer hierover vind je op Vrijheid van denken – Humanistisch Verbond 

Deel dit

Tags: #demonstratie #Iran #Mahsa #protest

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.