Direct naar de inhoud
Word lid
Foto groep mensen

“Ik wil niet altijd uit de kast hoeven komen”

Type content: Nieuws Categorieën: Genderidentiteit Nieuws Gepubliceerd op:

Wat betekent het als je ‘anders’ bent? Geef je dan ook automatisch meer vrijheid aan anderen? Durf je zichtbaar te zijn? Deze vragen kwamen aan bod op 13 december tijdens een dialoog in buurtcentrum Eigenwijks in Amsterdam. Ongeveer 20 senioren van autochtone, Marokkaanse, Portugese, Indonesische en Surinaamse achtergrond praatten over tolerantie.

De dialoog werd georganiseerd door De Dialoog(waarin ook het Humanistisch Verbond actief is) in samenwerking met Roze50+ Nederland (ANBO, COC, MOVISIE en Schorer). “Wie heeft zich als kind weleens buitengesloten gevoeld?”, is de eerste vraag van de gespreksleider Joan. 
Veel deelnemers hebben zich ooit op enige wijze gediscrimineerd te gevoeld. Vanwege hun Marokkaanse achtergrond, of omdat ze homoseksueel zijn. “Eigenlijk kunnen zowel homo’s als allochtonen zich op dezelfde manier gekwetst voelen, omdat ze niet bij de dominante meerderheid horen”, zegt een van de deelnemers.

In De Dialoog praten mensen met verschillende achtergronden samen overhomoseksualiteit.
In een open gesprek wisselen zij hun ideeën en ervaring uit vanuit een culturele, religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond.

Zichtbaar durven te zijn

Dat heeft weerslag op hoe open je kan zijn en hoe zichtbaar je durft te zijn. Volgens een Hindoestaanse deelnemer is daarom het belangrijk dat homoseksualiteit binnen het gezin wordt geaccepteerd, maar de samenleving eromheen is daar binnen sommige culturen nog niet klaar voor. ‘Het is dan beter om je eigen weg te gaan, en het vooral niet van de daken te schreeuwen.’

Een Marokkaanse deelnemer is het daarmee eens: ‘Natuurlijk mogen mensen zijn wie ze zijn, maar waarom moeten ze zo provoceren?’

‘Als mijn dochter lesbisch zou zijn,’ vult zijn buurman aan, ‘dan wil ik er liever niets over weten. Ze mag het met een vrouw doen, zolang ze gewoon maar met een man trouwt’. In reactie hierop vertellen verschillende homoseksuele deelnemers hoe dat voor hen was, getrouwd zijn met iemand van het andere geslacht. Veel van de aanwezige homoseksuele ouderen zijn actief als ambassadeur voor Roze50+ en zijn pas op latere leeftijd uit de kast gekomen.

Deelnemer Robert: ‘Sommige ouderen hebben een dubbelleven. Ze zijn getrouwd maar hebben daarnaast ook seks met iemand van hetzelfde geslacht. En dit is eigenlijk puur bedrog tegenover je echtgenoot. Ik ben zelf veel gelukkiger nadat ik het huwelijk met mijn vrouw –op een goede manier- heb beëindigd. Roze50+ geeft daarom advies aan ouderen en helpt hen om uit de kast te komen, zichtbaar te zijn. Maar helaas kennen we weinig roze migrantenouderen, al weten we dat ze er zeker zijn.’

Uit de kast komen als norm?

Een Indonesische deelneemster vraagt waarom het ‘uit de kast komen’ zo’n norm is in Nederland. ‘Politieke zichtbaarheid is belangrijk, maar persoonlijk voel ik niet altijd de drang om voor mijn geaardheid uit te komen. Toch voel ik me aan de andere kant ook buitengesloten als ik níet uit de kast kom. In onze openheid over je seksuele geaardheid moeten we elkaar ook de ruimte kunnen geven.’

Er ontstaat een discussie over het belang van openheid over je seksuele geaardheid, tegenover het recht van iedereen om je seksualiteit voor jezelf te houden – zoals hetero’s dat vanzelfsprekend ook kunnen. “Ik heb het gevoel dat ik constant en overal uit de kast moet komen,” aldus een mannelijke deelnemer. “Zelfs als ik een taxi zit en ze vragen me of ik getrouwd ben”.

Conclusie

De deelnemers vonden de dialoog en met name de diversiteit aan deelnemers erg inspirerend. Er was zeker meer begrip gekomen voor de situatie van roze ouderen enerzijds, en de positie van migrantenouderen anderzijds. Er werden veel concrete ideeën en plannen gemaakt om hiermee door te gaan. Bijvoorbeeld door in dialoog te treden met directies van zorginstellingen, religieuze leiders, of met jonge mensen van allochtone afkomst. “Ik hoop dat zulke als een soort olievlek verspreid zullen worden en dat er steeds meer mensen mee gaan doen,” aldus een deelneemster.

De dialoog en het Humanistisch Verbond

Al tien jaar is het Humanistisch Verbond één van de medeorganisatoren van deze gesprekken.
“Onze ervaring in De Dialoog van de afgelopen jaren is dat dialoog klein lijkt, maar effectief kan zijn. Beter één goed gesprek dan 1000 ongebruikte folders,” zegt Saskia Daru, bestuurslid van het Humanistisch Verbond in een interview op onze site. “Medemenselijkheid en omgaan met veranderde toekomstverwachting voor jezelf en je kinderen biedt een goede basis voor gesprek: dit is universeel.”

Het volledige verslag

Het volledige verslag vindt u op de site roze50plus.nl

Wat is De Dialoog?

De Dialoog is nodig. Zo wonen in Nederland ruim 900.000 homo’s, lesbiennes en biseksuelen. Toch is het onderwerp in veel kringen onbespreekbaar en kiezen veel homo’s en lesbiennes er voor om niet zichtbaar te zijn op de werkvloer, het sportveld en in het 
uitgaansleven. Lees verder op http://www.dedialoog.nu

Tekst en foto: De Dialoog en www.roze50plus.nl

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.