'Te laten zien wie ik ben'

11 januari 2017

'Te laten zien wie ik ben'

Door webredactie

De 'ongelovige' Ali was in Iran tattookunstenaar. Een gevaarlijk beroep in land waar de islam overal aanwezig is. In Nederland voelt hij zich veiliger en vrijer: surfen zonder filters op internet, yoga met vriendinnen of een hond uitlaten zijn een genot. Maar de zelfcensuur zit nog diep.

Ali is geboren in Iran. Na zeven maanden in Nederland heeft hij nog geen status gekregen. Hij mag geen opleiding volgen. Wel probeert hij Nederlands te leren. Over zeven maanden weet hij of hij hier mag blijven.

Op school, op het werk, in het gezinsleven: overal in Iran is de islam te zien en te voelen. Hoe was het om daar op te groeien?
“Toen ik jong was, tot mijn tiende ongeveer, geloofde ik alles wat me bijgebracht werd. Mijn moeder zette mij aan het denken, zij had steeds meer twijfels. Ik ging vragen stellen, aan de religieuze docenten bijvoorbeeld. Dat werd me niet in dank afgenomen. 'Ik moest zulke vragen maar niet meer stellen'. Een simpele vraag werd al gezien als ontkenning of aanval op de islam. Op de middelbare school geloofde ik niet meer, maar ik leerde dat het beter was dat niet te veel aan de grote klok te hangen, want te gevaarlijk. Ik zag hoe religie werd gebruikt om mensen te onderdrukken. Ik wilde me eigenlijk niet zo mengen in politiek of religie. Maar in Iran kom je er niet onderuit: de islam is overal.

Je loopt groot gevaar in Iran omdat je een Koran hebt verbrand. Hoe kwam dat zo?
Mijn doel was niet om per se moslims te beledigen. Het was meer een symbolische daad voor mezelf, om mijn vrjiheid te uiten, dat ik zelf geen moslim meer ben.
De video stond echter op mijn laptop en heb ik gedeeld met andere ongelovigen en gelovige vrienden.

Stel je moet een tattoo maken die jouw 'strijd' als ongelovige weergeeft, wat zou dat dan worden?
Ik vind religie een gevangenis die mensen devalueert. Dus ik denk aan een figuur met een boom of een plant die groeit uit het hoofd of een vogel die uit een (gekooid) hoofd vliegt. Je ziet het als ik het gemaakt heb.. (lachend)

Voel je je veilig in Nederland?
Na aankomst in Nederland was ik nog bang om over mijn denkbeelden te praten, maar ik voel me nu wel veiliger en durf me uit te spreken. Natuurlijk kijk ik wel uit want er is nog steeds wel gevaar, ook voor mensen die zich bekeerd hebben tot het christendom.

Hoe hou je de moed erin?
Ik surf graag op internet, heerlijk vrij zonder de filters en blokaddes die er in Iran wel zijn. Er zijn een paar vriendinnen waarmee ik graag yoga doe of ik laat honden uit. Het houden van honden is namelijk illegaal in Iran.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?
Ik wil vrij leven en aan de wereld laten zien wie ik ben. Dus als een tattookunstenaar en niet als een iemand die als een crimineel gezien wordt. 

Ali is lid van de Vrijdenkersgroep voor gevluchte ongelovigen van het Humanistisch Verbond. Ze komen een aantal jaar bij elkaar. Zie ook www.nieuwevrijdenkers.nl. Meer kijken over de lastige positie van ongelovigen in Nederland? Bekijk 2DOC van HUMAN Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht (13 dec. 22.55u. NPO2).

Lees meer interviews op onze site of kijk eens op onderongelovigen.nl

Beeldrecht: Sarah Hinchcliffe, delartful via FlickR