Direct naar de inhoud
Word lid
kerst beeldjes

Ik blijf een kerststal maken, ook als lid!

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Met zorg naar elkaar omzien Nieuws Vrijheid Gepubliceerd op:

De campagne van het Humanistisch Verbond Houd leven, liefde en dood uit de ijskast viel in de smaak en leidde tot een flinke ledenaanwas. Wat sprak nieuwe leden aan? Wat verwachten ze van het Humanistisch Verbond. Wat houdt hen bezig. Toine (78) is yogaleraar en actief in het buurtwerk. “Het gaat mij erom goed met elkaar samen te leven.”

Wat sprak je aan bij deze actie?
“Met name het eigen levenseinde sprak me aan. Je kunt alleen zelf over je leven beschikken, geen arts, geen kerk of welke instantie dan ook mag daar over beschikken. Hoeveel lijden je aan kunt? Dat moet je zelf kunnen bepalen.“

Kende je het Humanistisch Verbond al? En wat was  je beeld ervan?
“Het was best een weg ernaartoe. Ik ben katholiek opgevoed, maar ben er al heel lang achter dat er geen god bestaat. Maar nu heb ik de knoop doorgehakt en me aangesloten bij het Humanistisch Verbond. Eigen verantwoordelijkheid nemen, maar ook echt iets doen, klaar staan voor anderen: dat is altijd een motto geweest in mijn eigen leven en dat herken ik in het Humanistisch Verbond.”

Wat vind je het aantrekkelijkste idee in het humanisme?
“Nou, het is niet één precies idee. Welke dan wel? (hij lacht). Nou, ik lees dus niet dagelijks humanistische boeken?’ Ik ben meer een doener, organiseer kerst- en Sinterklaasavonden in het buurthuis voor ouderen die eenzaam zijn, collecteer voor GroenLinks, praat na mijn yogalessen met mensen over de aandacht die ze hun lichaam moeten geven, over biologisch eten of wat échte liefde is, of waarom ze slecht in hun vel zitten, dat soort zaken.

Wat is dan de kern van je humanisme?
“Het goede gevoel tussen mensen die echt goed met elkaar samenleven.”

Wat verwacht je te vinden bij het Humanistisch Verbond?
“Ik hoef jullie niet te vertellen hoe het aan te pakken, toch? Boris van der Ham doet het prima, volgens mij. Ik ben lid omdat ik denk dat wij samen invloed kunnen hebben op een samenleving waar meer begrip is voor elkaar. Ik zal me informeren over de doelen van het Humanistisch Verbond, maar ben niet iemand die zelf de barricaden opgaat of van het humanisme wil gaan overtuigen. Dat pas niet bij.“

De vraag van Bauke Zeinstra was: “Hoe ziet jij humanistische kerstviering eruit?”
“Ik maak er elk jaar een gezellig feest van met boom met …jawel, een zelfgemaakte kerststal! En omdat ik nu bij het Humanistisch Verbond ben, zie ik niet in waarom ik dit ritueel zou moeten veranderen!”

Foto: Flickr, René Gademann

Deel dit

Tags: #Humanisme #vrijheid #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.