Humanistische liefde en seks

30 januari 2014

Humanistische liefde en seks

Door webredactie

Hoe vind en behoud je de juiste partner? Filosoof Martien Schreurs vertelt het je tijdens het Valentijnsdiner van de Jonge Humanisten op 8 februari. Een voorproefje.

“Kijk,” zegt Martien Schreurs, filosofiedocent aan de Universiteit voor Humanistiek, “dit is voor mij nou echte liefde.” We zijn net zijn kantoor binnengestapt en trots toont hij foto’s van zijn jonge dochters. De oudste (7) is scherp en de jongste (5) is meer een dromer. Hij houdt veel van zijn meiden en geniet erg van hun eigenheid. Hij vindt het jammer dat ze op school zo verschillend worden behandeld. Hij ziet liever dat beiden gestimuleerd worden op basis van hun kwaliteiten, dan dat ze in een keurslijf moeten passen.  Het is typerend voor Scheurs tegen liefde aankijkt.

Spreken over liefde voor een zaal jonge humanisten, het zal je maar gevraagd worden. Heb je veel ervaring met de liefde? 
“Mijn vrouw en ik zijn nu acht jaar getrouwd. Daarvoor was ik erg lang alleen en vroeger dacht ik ook dat het stoer was om alleen en onafhankelijk te zijn.
” Dat gold volgens de filosofiedocent niet alleen voor persoonlijke relaties, maar ook voor bijvoorbeeld zijn werkrelaties. “Ik besef nu goed dat alleen en autonoom zijn niet zo stoer is. We zijn als mensen nu eenmaal door en door sociale wezens, roedeldieren. We hebben die relaties met anderen nodig. En de meest intense vorm daarvan is de liefdesrelatie.”

Wat ga je de tijdens het diner vertellen?
“Ik ga proberen om de liefde op een heldere, nuchtere, niet softe manier te beschrijven. Wat je vaak ziet bij nuchtere verhandelingen over de liefde is dat het ontmaskerd wordt. Zodra het romantische er vanaf is moet het blijkbaar meteen mis gaan.” Dat zie je volgens Schreurs terug in kunst, muziek en romans. Langdurig gelukkige stellen zijn meestal niet interessant voor verhalen. “En toch wil ik het daar ook over hebben. Want de liefde is het mooiste dat een mens kan overkomen.”

Waarom?
“In een goede liefdesrelatie heb je iemand die jou spiegelt. Ten eerste leer je door de ander jezelf kennen, en daarnaast kun je jezelf volledig zijn bij die ander.

”De wederzijdse acceptatie en het nieuwsgierig zijn naar elkaars ontwikkeling is voor Schreurs van groot belang in een relatie. Om je relatie te laten slagen moet je dan ook aandacht aan elkaar blijven geven en moeite blijven doen.

Is een liefdesrelatie niet in strijd met humanistische waarden?
“Dat denk ik niet. Als je elkaar blijft respecteren, de ander de vrijheid gunt om zichzelf te zijn en rekening met elkaar houdt, dan is dat juist humanistisch.” Martien en zijn vrouw hebben het goed samen. “Ja volgens mij pak ik dit wel goed aan,” zegt hij enigszins verlegen.

Het geheim van het vinden én behouden van de juiste partner zal hij tijdens het Valentijnsdiner met de Jonge Humanisten en andere geïnteresseerden delen. Een tipje van de sluier: “Seks is erg belangrijk, als meest intense vorm van aandacht. Stellen zonder seks lijden aan een gebrek aan aandacht.”

Meer van Martien Schreurs én Steven van der Jagt (De Speld) en datingdoctors Alphadoc en Smoothdoc tijdens het Valentijnsdiner op 8 februari. Aanmelden kan tot 3 februari via onze site. Meld je aan!
 

Interview:  Bart Mijland