Direct naar de inhoud
Word lid
Sophie

Humanisten moeten zich beter organiseren

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Ik zou humanisten zelf weerbaarder willen zien in Europa´, zegt Europarlementariër en HUMAN-voorzitter Sophie in ’t Veld (1963). Op 26 mei sloot zij de EHF-conferentie over weerbaarheid en humanisme af. Humanisten moeten zich beter organiseren en meer gebruik maken van social media. Kerken zijn beter georganiseerd.

Vooral de macht van Rooms-Katholieke kerk is ongelofelijk groot. `Hoe ik in bepaalde kringen wordt zwart gemaakt: als ze zouden kunnen zouden ze mij als heks op de brandstapel zetten…´  Voor Sopie in ’t Veld is het duidelijk. “Om een machtige seculiere stem te laten horen in Europa, moeten humanisten zich zowel nationaal als internationaal beter organiseren, voor woordvoerders zorgen, verjongen en veel meer gebruik maken van social media.”

Weerbaarheid

Zondag 26 mei sprak In ’t Veld deelnemers van de EHF-conferentie Humanism and Resilience toe. Aan de orde was de combinatie tussen humanisme, weerbaarheid en Europa. 
“Weerbaarheid is natuurlijk geen term die je in de dagelijkse discussie gebruikt, maar het is wel belangrijk. Want hoe zorg je ervoor dat je stem gehoord wordt? En dat je vorm geeft aan een Europa waar ook seculiere waarden belangrijk zijn en niet alleen de waarden van de dominante religies, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk. Zij hebben al 2000 jaar ervaring met organisatie en macht.

Het is het eeuwige dilemma van de humanisten, verzucht in ’t Veld. Zij voelen de noodzaak niet om zich te organiseren; denken dat de strijd al gestreden is.

Artikel 17

Maar dat is niet zo. Kijk naar Artikel 17 van het Verdrag van Lissabon. Dat regelt een brede, representatieve dialoog tussen kerken, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties. Die dialoog wordt tot nu toe vooral gedomineerd door de kerken. Een exclusief onderonsje met de voorzitter van het Europarlement respectievelijk Barroso, Van Rompuy en Buzek en dan een fotomoment met de kerkelijk leiders.

Zelf richtte zij eind 2010 het Parlementaire Platform voor Secularisme in de Politiek (EPPSP) op. Haar hoop is gevestigd op de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Hij heeft al gehoor gegeven aan een uitnodiging van In ’t Veld namens het Platform, om te praten over Artikel 17. Bovendien ziet hij het Parlement als een `multireligieuze, multi-etnische en multinationale vergadering´.

“Maar de macht van de kerkelijke instanties is groot en ook hij zal niet tegen het Vaticaan aanschoppen”, zegt zij. Want de invloed het Vaticaan is er wel degelijk, ook al is het niet altijd zichtbaar. Dat gaat van subsidies aan allerlei religieuze instanties tot het heroverwegen van standpunten over medisch-ethische kwesties, en rechten van homo´s en vrouwen. Terwijl de bevolking seculariseert.

Oude mannen in jurken

Daarom moeten we weerbaar zijn en ervoor zorgen dat we zichtbaar zijn, in alle landen van Europa, Europabreed en op sociale media. Dat social media een zinvol wapen kunnen zijn, bewijst de succesvolle campagne tegen het ACTA-Verdrag, waar een groepje `computernerds´ de strijd tegen een sterke internationale lobby won en internetvrijheid en privacy zegevierden over gevestigde belangen.

Dat de strijd voor de seculiere stem in Europa is nog lang niet gestreden merkt. In ’t Veld dagelijks. De enige manier om gesprekspartner te kunnen zijn is als je namens een organisatie spreekt met een aantoonbare achterban. Zodat er werkelijk een brede dialoog kan plaatsvinden en de agenda niet meer bepaald wordt, door zoals wel eens grappend wordt gezegd in Brussel, `oude mannen in jurken´.

Vrijdag 25 mei gingen `collega´s´ van de European Humanist Professionals op werkbezoek bij diverse humanistisch professionals in Nederland. Geestelijk verzorger Gijsbert van Eijsden ontving een delegatie in UMC Utrecht.

Deel dit

Tags:#Humanisme#Seculier#vrijdenken

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.