“Een kunstenaarsduo dat ons trakteert op een fantastische visuele productie aan sculpturen en huis- en tuinarchitectuur”, dat schrijft Christine van Stralen van de werkgroep Humanisme en Kunst over het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Soberheid in vorm en spiritualiteit zijn kenmerken van het werk van deze kunstenaars.
Als ik het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas bel, verbazen zij mij zoals altijd met hun spectaculaire projecten: dit keer zijn zij bezig met het uitgeven van een glossy, een kunstenaarsglossy. Past een catalogus met glanzende cover wel bij ingetogenheid van kunst? Het werk van deze twee kunstenaars is juist een voorbeeld van het tegendeel van glossy. Sinds 1974 gaat het om soberheid in vorm, het steeds teruggaan naar de kern van de vorm, de plant, en uit die basisvorm een ongekende veelvormigheid en betekenisgeving destilleren. Dan ook weer ingetogen vormen, maar wel in uitbundige materialen als stralend brons, het rode Cortenstaal of blinkend goud: de gouden plant.
Plant als metafoor voor de mens
De plant als metafoor voor groei, voor de mens, voor ontplooiing en te worden tot wat wij in ons diepste wezen zijn, een unieke universele ‘zaailing’ (kiemplant).Tegelijk de mens als scheppend wezen en als onderdeel van één samenhangend organisme. De gouden draad die alles en allen verbindt en gaande houdt is de spiritualiteit.
Uit deze wijze van in het leven en in de kunst staan, heeft het kunstenaarsduo een wereldomvattend oeuvre opgebouwd dat de toeschouwer op een fantastische visuele productie aan sculpturen, huis- en tuinarchitectuur trakteert. In openbare ruimten kan men hun werk zien, zoals “Zittende Engel op omgekeerde bloempot” in Naaldwijk, meer dan levensgrote beelden in o.a. Aalsmeer en Winschoten.
Spirtuele ambiance
Wie met hen kennismaakt, ervaart onmiddellijk een onderdompeling in een spirituele ambiance en binnenwereld die het echtpaar met jarenlange denkprocessen en uitwisselingen van denken internationaal heeft opgebouwd.
De ontwikkeling van Huub en Adelheid Kortekaas in hun kunstwerken en op spiritueel gebied ging steeds gepaard met het daarmee ook in overeenstemming brengen van hun eigen leefomgeving. Sinds 1995 is dat ‘De Tempelhof’ in Winssen. Steeds op zoek naar harmonie en betekenisgeving is de maatvoering van deze plek gebaseerd op de ‘spirituele Maat van de Mens’, ritmes en ordeningsstructuren, zoals die in de natuur voorkomen. Het is het idee van het ‘gesamtkunstwerk’, hun ‘Quantum Art project’, bedoeld als uiting van streven van de mens naar een nieuwe, universele wording.
Tempelhof
Het indrukwekkende huis en de tuin van de Tempelhof vormen een universele spirituele omgeving, met daarin de verbeelding van vijf wereldreligies: Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme en Hindoeïsme. Een nieuwe wereldvisie zou vorm kunnen krijgen door de spirituele waarden uit deze religies te verenigen in een soort nieuw humanisme. Al vele jaren correspondeert met name Huub met grote wereldleiders op spiritueel gebied. In een bas-reliëf van planten worden brieven geschoven van o.a. Gorbatjov, Mandela, Karen Amstrong.
Voor Huub was het lezen van: ‘De Lof der Zotheid’ op zijn 25e de grote eyeopener. Adelheid weet naast haar passie voor architectuur en tuinen de filosofie ook om te zetten in concepten en met haar visie en daadkracht, zowel op de grond, als van de grond te krijgen. Geen slechte combinatie met de zoon van een westlandse tuinder.
Het bezoeken van De Tempelhof en het werk van deze kunstenaars kan uitsluitend op afspraak. Vanwege het jaar van de Buitenplaatsen 2012 echter, zal De Tempelhof haar poorten openen in de juni-weekeinden 16/17, 23/24, 30 juni en 1 juli van 10.00-17.00 uur.
De Glossy met diepere betekenis zal vanaf 16 juni op De Tempelhof te koop zijn of te bestellen via de website http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl
Christine van Stralen
Tags:#kunst
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.