Direct naar de inhoud
Word lid

HUMAN gaat op zoek naar het handelend leven

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Nieuws Gepubliceerd op:

Humanisten denken graag lang en diep na, maar hoe staat het eigenlijk met hun handelend leven na alle contemplatie, hun Vita Activa. En hoe kan dat vorm krijgen? Dat leest u onder meer in het in het herfstnummer van HUMAN. Daarin een interview met de feministische schrijfster Fay Weldon en aandacht voor de filosofe Hannah Arendt. Maarten Doorman verkent wederom de grenzen tussen mens en dier, geïnspireerd door het gedicht ‘De Mus’ van Jan Hanlo. De broers Frank en Maarten Meester kibbelen over de vraag waarom de mens ‘iets’ doet en niet veleer ‘niets’.

In het herfstnummer staat ‘Vita Activa’ centraal. Een filosofe met een brede visie op het handelend mens-zijn is Hannah Arendt geweest. ‘Handelen is beginnen en een leven zonder handelen is letterlijk dood voor de wereld’, schreef ze. Wat ze daarmee impliceert wordt door Martijn Meijer uitgelegd.
Centraal bij Arendt staat het gegeven dat handelen altijd gebeurt binnen een netwerk van relaties en altijd is gericht op andere mensen.

Verder in het herfstnummer van HUMAN

– Een interview met de feministische Engelse schrijfster Fay Weldon over de noodzaak van religie. 
Na een hartstilstand houdt Weldon zich bezig met paranormale verschijnselen en twijfelt ze over het geloof. ‘Voor mij is het moeilijk aan te nemen dat we hier zomaar op een steenklomp zitten’.
– De foto’s van het kunstwerk van Andreas Hetfeld.
– In de rubriek ‘Animal’ verkent Maarten Doorman de bewegende grenzen tussen dier en mens.
Dit keer aan de hand van het gedicht ‘De Mus’ van Jan Hanlo
– Apriori gaat over Voorproeven van ‘de dingen die komen gaan’, in de meest brede zin van het woord.
– Arte Liberale. Edwin Becker laat meer van een kunstwerk zien dan op het eerste gezicht zichtbaar is.
– ‘Uit de kast’ . Hierin worden drie boeken behandeld die het meest bijgedragen hebben aan wie de persoon die Vrouwkje Tuinman nu is.

Over ‘HUMAN’

‘HUMAN’ wil verder denken én aandacht besteden aan wat ons hier op aarde beweegt. Zo lees je over bijvoorbeeld filosofie, wetenschap, cultuur en literatuur. Elk nummer kent een eigen dossier, waarin artikelen bijeengebracht worden die iets fundamenteels bijdragen aan het gesprek over het thema. 
Het dossier sluit aan bij webdossiers op Human.nl, de website van de Humanistische Omroep en Humanistische Alliantie.

‘HUMAN’ is een initiatief van het Humanistisch Verbond en Koninklijke Boom Uitgevers. Het Humanistisch Verbond en Boom Tijdschriften ondertekenden in december 2007 een overeenkomst om het crossmediale publiekstijdschrift te starten. Het Humanistisch Verbond is eindverantwoordelijk voor de inhoud van het blad, dat de opvolger is van tijdschrift ‘De Humanist’.

Deel dit

Tags: #Filosofie #Humanisme

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.