Direct naar de inhoud
Word lid

Hoe raakt de oorlog in de Oekraine je als Humanist ? en hoe ga je hiermee om?

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Ik werd onlangs gebeld door een zeer gewaardeerd lid met de vraag wat het HV Drenthe biedt aan haar leden als het gaat om de vreselijke oorlog in de Oekraine. Deze vraag trof mij diep in het hart, temeer daar we als individu ons zo machteloos voelen in dit conflict. Velen van ons lopen hiermee rond en we zoeken wegen om hiermee om te gaan.

In dit bericht laat ik een aantal mogelijkheden de revue passeren voor Humanisten om hier aandacht aan te besteden of ondersteuning te geven.

Allereerst is het mogelijk contact te zoeken met andere leden van het HV-Drenthe of met geestelijk verzorgers (zie voor telefoonnummers de Schakel en de Website).

Daarnaast kun je deelnemen aan en het onderwerp inbrengen in onze gespreksgroepen. Tijdens het maandelijks wandelen, het eten met gesprekstof en het maandelijkse HV-café.
Het eerstvolgende HV-café is op dinsdag 10 mei in het Duurzaamheidscentrum Assen. We kunnen afspreken dat het thema dan de Oekraine is. Na afloop Kunnen we wandelen door het Asserbos en in tweetallen hier over doorpraten.

Ook kunnen we specifieke activiteiten gaan organiseren waarin we deze problematiek aan de orde stellen. Suggesties daarvoor zijn welkom.

Je kunt ook meedoen aan reeds door anderen georganiseerde activiteiten:
In Drenthe zijn veel initiatieven gaande: Drenthe helpt Oekraïne, bekijk hier welke acties er zijn – RTV Drenthe

Humanitas biedt veel mogelijkheden om praktisch hulp te bieden aan Oekraiense vluchtelingen zie website van  Humanitas met  de Vacature Vrijwilligers ‘Opvang vluchtelingen Oekraïne Nassau’

Westerveld voor elkaar geeft ook praktische tips op haar website.

Deelname aan landelijke collectes zoals het Rode Kruis, Amnesty, Stichting Vluchteling, etc.
Of door zelf een actie op touw te zetten zoals een benefietavond waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers van de oorlog.

Of door naar een toneelvoorstelling te gaan waarin het hierover gaat zoals die van de Goudmerels op 13 mei aanstaande in Podium Zuidhaege: “Over vluchten of blijven. je verzetten of wegkijken, vrijheid of onvrijheid en over de atoombom.”

Graag hoor ik uw reactie via mail of telefoon.

Henk van der Zijden

Deel dit

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.