Direct naar de inhoud
Word lid
verkeerds bord met tegenovergestelde richtingen

Hoe kan ik kiezen?

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Keuzestress ontstaat als kiezen een last wordt. In de hoorcollege-serie ‘Hoe kan ik kiezen?’ belichten Joachim Duyndam, Joep Dohmen en Harry Kunneman vanuit een filosofisch perspectief het maken van keuzes.

Duyndam, Dohmen en Kunneman zijn alledrie hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Ze belichten het maken van keuzes ieder vanuit een eigen filosofisch perspectief. De serie is gemaakt door HUMAN in samenwerking met de UvH. Kies uw college of beluister ze alledrie!

Wat wil ik eigenlijk? : Deel 1

Het eerste college is van Socrates-hoogleraar filosofie Joachim Duyndam. Hij gaat in op de rol van ‘de wil’ in het kiezen. Ook legt hij uit hoe voorbeeldfiguren ons kunnen inspireren om autonome keuzes te maken. In het filmpje hieronder vertelt hij meer over zijn college.

Beluister het hoorcollege

Levenskunst tegen de kiespijn: Deel 2

In dit college ontleedt hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek Joep Dohmen het filosofische verleden van de keuzestress. Hij gaat in op vragen als ‘Wat is de moraal van het kiezen? Wat zijn moderne antwoorden van filosofen en hoe kan je gelukkig worden?’. Hieronder licht hij zijn college toe.

Beluister het hoorcollege

Wat kiest mij?: Deel 3

In dit derde en laatste college zet hoogleraar sociale en politieke theorie Harry Kunneman vraagtekens bij de nadruk die op kiezen wordt gelegd. Moeten we niet meer aandacht besteden aan dat wat ons kiest? En vooral ook aan wat we niet kunnen kiezen. Hieronder vertelt hij wat hij daarmee bedoelt.

Beluister het hoorcollege

Meer luisteren

Zin in meer hoorcolleges gekregen? Er staan verschillende series online zoals: Laat je niet gek maken! van Joachim Duyndam of Voorbij het dikke-ik: hoe nu verder? van Harry Kunneman.U kunt de colleges direct beluisteren of downloaden als podcast.

Deel dit

Tags: #Filosofie #keuzevrijheid

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.