Direct naar de inhoud
Word lid
persoon bedekt gezicht

‘Het begrip ‘onuitzetbare’ wordt concreet’

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Vluchtelingen Gepubliceerd op:

Er bestaan geen onwettige mensen, alleen onmenselijke wetten, dat is het motto van Pauluskerk Vluchtelingenwerk. Désirée Valten, lid van het Humanistisch Verbond, zet zich samen met anderen in voor vluchtelingen, ongedocumenteerden en onuitzetbaren in Rotterdam.

“Toen ik hier in de Pauluskerk voor het eerst binnenkwam, zag ik eigenlijk alleen maar zwarte mannen die aan tafeltjes zaten te roken. Daar word je niet bepaald vrolijk van. Hoe vaker je binnenkomt en contact maakt, des te meer je je realiseert dat het mensen zijn. Het begrip vluchteling en onuitzetbare wordt concreet. Het zijn gewoon mensen die hier naar toe zijn gekomen om iets van hun leven te maken. En wij staan toe dat ze geen recht op bed, bad en brood hebben. Ze hebben geen enkel perspectief.”

Vrijwillige professionals

Ze zochten bij de Pauluskerk iemand ‘met het hart op de goede plek´ die een plan wilde schrijven voor het Oranje Fonds zodat er een campagne gevoerd kon worden. Pauluskerk Vluchtelingenwerk wil dat vluchtelingen een gezicht krijgen, dat Rotterdammers weten hoe we met mensen zonder papieren omgaan in onze stad. Een ander doel was het werven van vrijwilligers en donateurs en het beïnvloeden van de publieke opinie en de politiek, vertelt Valten als we haar spreken na een campagneteamvergadering. 

“Ik heb het plan samen met twintig communicatieprofessionals uit mijn eigen netwerk gemaakt. We hebben nu een campagneteam bestaande uit dominee Dick Couvée en vijf professionals op het gebied van media, marketing, social media en communicatie. Deze vrijwilligers komen ten minste eens per twee weken bij elkaar om plannen te smeden.”

Een ontmoetingsplek

De Pauluskerk wil vooral een ontmoetingsplaats zijn tussen mensen, ongeacht hun achtergrond. Op basis van gelijkwaardigheid kunnen relaties ontstaan. Mensen worden aangesproken op hun kwaliteiten. De nieuwe kerk, die in de eerste week van juni opent, is op basis van deze gedachte ontworpen.  Die gelijkwaardigheid is niet altijd vanzelfsprekend. Valten “Ik vind nog te veel dat we het voor hen doen. Simpel voorbeeld: hier lopen vrijwilligers die koffie schenken; waarom eigenlijk? Dat voelt niet gelijkwaardig.”

Dagbesteding

Bij gelijkwaardigheid past ook het recht op een zinvolle dagbesteding. Dat proberen we hen wel te geven, zegt Valten, bijvoorbeeld door culture activiteiten te organiseren. Zo schenkt Boijmans van Beuningen museumjaarkaarten en we gaan een koor oprichten, waar iedereen welkom is. En in de nieuwe kerk komt nog meer aandacht voor muziek, toneel, literatuur. Om de ontmoeting tussen Rotterdammers – ongeacht hun herkomst, geloof, sociaal-economische positie – te stimuleren.

 
Bevoorrecht

Valten voelt zich bevoorrecht dit werk te kunnen doen. “Ook als campagneteam halen wij het beste uit onszelf. Het kost veel tijd, maar het geeft ons veel. Je betekent iets voor mensen. En je leert er zelf ook veel van. Je wereld wordt groter, concreter. Je weet wel dat er onuitzetbaren zijn en dat er mensen in uitzetcentra worden opgesloten, maar nu voel je dit écht. Het is ook fijn om je vakkennis en -kunde maximaal in te zetten. Ik ben niet iemand die hier de koffie gaat inschenken, dat past niet bij mij.”

Onverschilligheid

Valten (geëmotineerd) ergert zich aan de onverschilligheid van mensen. “Ik hoor wel eens mensen zeggen, ja die vluchtelingen, maar wij hebben het ook zwaar. Kom op, zeg! Je hebt geen idee. Volwassen mannen in nood krijgen van de Pauluskerk een tientje per week om van te leven. En als ze in de nachtopvang van de Pauluskerk mogen, moeten ze om 9 uur ´s avonds binnen zijn.”

Actief humanisme

Valten is een humanist en hart en nieren. Maar mist soms in het Humanistisch Verbond een zeker activisme: het doen. “Ik vind het al snel te elitair. Ik snap dat er bij de leden behoefte is aan humanistische filosofie, maar bijvoorbeeld iets als praktisch humanisme in de wijk lijkt me een gat in de markt waar je ook jongere mensen mee aantrekt. En dat is geen overbodige luxe voor onze vereniging, denk ik.”

Lees meer op de site www.pauluskerkvluchtelingenwerk.nl/

Toenemend verzet

Het Humanistisch Verbond dringt er al jaren bij de overheid op aan met creatiever en humaner beleid te komen voor onuitzetbare vreemdelingen. Dat doen ook andere organisaties en burgers. Met debatten en acties waarbij verantwoordelijke politici steevast worden uitgenodigd wordt steeds aandacht gevraagd voor de knelpunten in het beleid. Ongedocumenteerden organiseren zichzelf steeds meer en worden gesteund door Nederlandse burgers. Het verzet richt zich met name tegen het strenge toelatingsbeleid, (herhaalde) vreemdelingendetentie en het zonder voorzieningen op straat zetten van onuitzetbaren, zonder perspectief.

De afgelopen en komende tijd zijn er tal van acties, waaronder:

– Actie ChristenUnie en GroenLinks in Vluchtkerk Amsterdam
– Den Haag 12/13 maart demonstratie en protest bij Algemeen Overleg in De Tweede Kamer Wij willen recht op bestaan
– Den Haag, 22 maart Boekpresentatie `Dagen des doods´*. Tekeningen van een vlucht. Door Mwafaq.A. De boekpresentatie 22 maart bijwonen? Meld u aan bij Humanity House. Meer informatie vindt u in de flyer
– Amsterdam. 23 maart, demonstratie `Geen vluchteling op straat of in de cel´ van de Vluchtkerk naar Museumplein om sympathie te winnen voor de strijd van onuitzetbaren voor een normaal leven. Eind maart sluit de Vluchtkerk. Lees verder
– Rotterdam, 4 april, debat `De positie van onuitzetbare vreemdelingen´, georganiseerd door Humanistisch Verbond afdeling Rotterdam en Amnesty International in debatcentrum Arminius. Lees verder

Deel dit

Tags: #Onuitzetbaren en illegaliteit #vreemdelingenbeleid en – detentie

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.