Direct naar de inhoud
Word lid

Handreiking Kinderen en Racisme

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Voor veel onderwijzers, opvoeders en (groot)ouders is racisme een ingewikkeld onderwerp om met kinderen te bespreken. Daarom maakten wij een handreiking met tips.

Deze handreiking is bedoeld om racisme op een goede manier met kinderen bespreekbaar te maken. Maar veel belangrijker is nog wat we daarmee willen bereiken. Natuurlijk willen we een samenleving zonder racisme. Maar wat is dat dan voor samenleving? Waar willen we naar toe? 

Volgens ons moet dat een inclusieve samenleving zijn. Dat is een samenleving waarin je jezelf kunt zijn, en goed kunt samenleven met anderen die mogelijk van je verschillen, elk met zijn of haar eigen godsdienst, huidskleur, seksuele oriëntatie, politieke voorkeur etc. Een samenleving gebaseerd op fundamentele mensenrechten. Om daar te komen is nodig dat kinderen leren leven op basis van democratische grondwaarden: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat ze leren dat je anders mag zijn, en dat we dat dus hebben te respecteren. Het leren tegengaan van racisme is daarvoor een hele belangrijke stap, en deze handreiking helpt daar bij. 

In de handreiking staat goed onderbouwde informatie over racisme en leggen we uit wat het verschil is tussen allerlei veel gebruikte begrippen (racisme, discriminatie, vooroordelen, witte privilege, etc.). Ook staan er leerdoelen in die onderwijzers kunnen gebruiken, tips voor uzelf om uw eigen beelden over racisme te onderzoeken, en uiteraard allerlei lees-, kijk- en doe-tips om met kinderen te doen. De handreiking is op school te gebruiken, maar ook gewoon thuis aan de keukentafel.

Hij is hieronder gratis te downloaden.

Handreiking Kinderen en Racisme

Feedback!

We horen graag uw ervaringen met deze handreiking, zodat we deze kunnen blijven verbeteren. Stuur uw opmerkingen of ideeën naar Mark Bos, programma manager onderwijs en opvoeding ([email protected])

Mark Bos
Mark Bos
was Programmamanager onderwijs

Handreiking Kinderen en Racisme

Deel deze handreiking

Tags:#Burgerschap#Democratie#diversiteit#Humanistisch Vormingsonderwijs#Onderwijs & opvoeding#racisme

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.