Direct naar de inhoud
Word lid
Ijskast op bordes

Haal met ons die ijskast van het bordes

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Nieuws Gepubliceerd op:
Attachment #10998

Een nieuw kabinet op het bordes, dat is vooruitgang. Het land wordt weer geregeerd. Maar… stilstand dreigt op ethische onderwerpen van leven, liefde en dood. Laten we voorkomen dat voltooid leven, embryokweek en alternatieve gezinsvormen de ‘politieke’ ijskast ingaan. Want anders komen veel Nederlanders in de kou te staan!

De installatie van dit kabinet vandaag is bijzonder. Want of je het nu met alle plannen eens bent of niet, formeren was zelden zo lastig. Over de economische thema’s zijn de regeringspartijen duidelijk. Maar vaagheid is troef bij kwesties rond leven, liefde en dood. Daar kondigt het kabinet vooral  ‘nieuw onderzoek’ aan of een ‘brede maatschappelijke discussie’. Die woorden stellen ons en vele Nederlanders verre van gerust. Kom daarom met ons in actie en geef je steun!

Hoeksteen

Over wie praten we dan? Wie zijn die Nederlanders? Dat zijn ouders en kinderen die niet in een ‘standaardgezin’ met elkaar samenleven. Zoals Yvonne Koene, moeder in een meeroudergezin met nog één moeder, twee vaders en twee zonen. Zij willen goed voor elkaar zorgen. Maar hun gezinssituatie wordt niet erkend door verouderde wetten. Het nieuwe kabinet stelt Koene niet gerust.

“De christelijke partijen vinden dat een gezin – met een heterovader en een heteromoeder –  de hoeksteen van de samenleving is. Twee homo-ouders, laat staan vier, is voor hen gewoon een brug te ver. Dan is een CDA-minister geen geruststelling.” Lees verder het verhaal van Yvonne Koene.

Det huidige wet erkent alleen ‘klassieke’ vormen en maakt daardoor moeilijk om bijvoorbeeld een erfenis na te laten. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verschillen te zeer van mening over dit onderwerp, en het regeerakkoord kondigt daarom slechts ‘nieuw onderzoek’ aan.

Stilstand

Ook bij medisch-ethische onderwerpen dreigt stilstand. Sommige oudere mensen zijn klaar met leven, zij achten hun leven voltooid en willen sterven. Zij kunnen nu geen gebruik maken van de euthanasiewet. Zoals Frida Winklaar. Zij wil niet dat iemand anders voor haar besluit wanneer het genoeg is geweest. Maar verruiming van wetgeving wordt door het kabinet op de lange baan geschoven.

“Niemand van het CDA en ChristenUnie hoeft te doen wat ik wil en velen met mij willen. Zij mogen doorleven als ze dat graag willen. Ik vraag alleen een beetje naastenliefde van ze.” Lees het verhaal van Frida Winklaar

Embryokweek

Dat lijkt ook te gebeuren rond het wetenschappelijk onderzoek naar embryokweek. In een aantal ons omringende landen wordt al onder strenge voorwaarden gewerkt met embryokweek met als doel ziektes beter te kunnen bestrijden. Maar dit kabinet heeft besloten om geen verruiming toe te passen. Ook dit onderwerp belandt dus in de ijskast.  

Ouderenzorg

Kijk, onderzoek is natuurlijk prima als je echt iets wilt weten. Maar als het gedaan wordt om verschillen van mening af te dekken en tijd te rekken, dan dreigt het debat te bevriezen. Dan komen de mensen om wie het gaat in de kou te staan. Verkilling willen we ook voorkomen in de zorg. Alle lof voor een kabinet dat meer geld uittrekt voor ouderenzorg. Maar als het geld op dezelfde wijze wordt uitgegeven als in het verleden, dan krijgen ouderen meer van hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat er anders wordt geïnvesteerd: in immateriële zorg en persoonlijke aandacht voor bijvoorbeeld levensvragen. Een goede daginvulling gaat om simpele maar wezenlijke dingen: een goed gesprek, een wandeling maken en samen eten koken. Het is daarnaast belangrijk dat niet alleen ouderen goede zorg krijgen, maar ook jongeren. Helaas is er in het regeerakkoord veel te weinig aandacht voor de problemen in de jeugdzorg. 

Bevroren identiteit

Goed ook dat schoolkinderen meer over het verleden leren, bijvoorbeeld in het Rijksmuseum. Maar een samen­leving vorm je niet alleen uit een bevroren geschiedenis. Dus meer tijd om te leren over de huidige maatschappij is minstens zo belangrijk. Over de waarde van de universele mensenrechten bijvoorbeeld, over nieuwe kunst- en cultuurvormen. Zo kunnen kinderen opgroeien tot kritische en creatieve burgers.

Steun ons

Het is belangrijk het kabinet scherp te houden. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Omdat je alleen in vrijheid, zorgzaam kunt samenleven. Laten we samen voorkomen dat belangrijke onderwerpen in de ijskast eindigen. 
Steun ons! Ga daarvoor naar humanisme.nu en word lid voor maar 6 euro per maand.

Foto: De nationale beeldbank, BBK – Door Vriendschap Sterker

Deel deze pagina

Tags: #ethiek #keuzevrijheid #wetgeving #Zingeving

Mensenrechten-updates

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.