Godslastering reden tot doodstraf in Pakistan

13 juni 2017

Godslastering reden tot doodstraf in Pakistan

Door webredactie

Een anti-terrorismerechtbank in Pakistan heeft Taimoor Raza (30) ter dood veroordeeld vanwege godslasterlijke uitspraken op Facebook. Raza werd schuldig bevonden aan de belediging van de profeet Mohammed. Het is de eerste keer dat iemand voor godslastering ter dood is veroordeeld. Mensen in Pakistan kunnen worden vervolgd én worden vaak ook door medeburgers bedreigd, verwond en zelf soms vermoord.

Het is de eerste keer in Pakistan dat de doodstraf hiervoor wordt uitgesproken. Raza werd vorig jaar al gearresteerd na een debat over de islam op Facebook met een man die terrorismebestrijder bleek te zijn. Hij was een van de 15 mensen die dat overkwam, volgens de mensenrechtencommissie van Pakistan. Raza's broer, Waseem Abbas, vertelde dat Raza tijdens een sektarisch debat op Facebook in contact kwam met iemand een terrorismebestrijder

De doodstraf lijkt de ultieme stap in de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in Pakistan. Dit treft niet alleen humanisten, vrijdenkers of atheïsten maar ook christenen of moslims. Raza behoorde dat Shia-gemeenschap, een moslim-minderheid.

Maximaal

Raza's advocaat Rana zei dat zijn cliënt was belast met overtredingen die de maximale straf rechtvaardigen. "Aanvankelijk waren de beschuldigingen van aanstootgevende opmerkingen over sektarische gronden (misdrijf 298A). Later werd Raza aangeklaagd onder artikel 295C van wet, gerelateerd aan "afwijkende meningen tegen profeet Mohammed."

Slagveld

Sociale media zijn een nieuw 'slagveld' voor de Pakistaanse strijd tegen godslastering. De autoriteiten hebben Twitter en Facebook gevraagd om gebruikers te helpen identificeren van blasfemisch materiaal. Ook zjin er berichten verspreid die Pakistani aanmoedigen om medeburgers aan te geven.

Vendetta's

Mensenrechtenverdedigers hebben de zorg uitgesproken dat de landelijke godslasteringswetten 'misbruikt' worden zijn om persoonlijke vendetta's uit te vechten.  "De toevallige manier waarop doodstraf in blasfemiegevallen worden uitgesproken, gekoppeld aan het gebrek aan kennis van de Pakistaanse rechtbanken met technologie maakt dit een zeer gevaarlijke situatie," zei Saroop Ijaz, een advocaat met Human Rights Watch in Pakistan.

Lees ook het interview met Fauzia uit Pakistan die als ongelovige vluchtte uit Pakistan naar Nederland. Zij is één van de hoofdpersonen uit de documentaire Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht
 

Meer weten?

Openlijk ongelovig zijn is in 22 landen strafbaar, in 39 landen riskeer je gevangenisstraf. En in 13 landen zelfs de doodstraf. De groeiende groep ongelovigen en vrijdenkers heeft onze steun hard nodig. Dat doen wij door: 1) Emancipatie van ex-moslims en vrijdenkers in Nederland. 2) Bieden van een podium om persoonlijke verhalen te vertellen op radio, tv of in kranten.3) Politieke lobby. We zetten dit onderwerp op de politieke agenda en vragen aandacht voor ongelovigen. Elk jaar brengen we samen met IHEU het Freedom of Thougt Report uit en bieden dat aan bij de Tweede Kamer, 4) Informatievoorziening en training, bv. door informatievoorziening in azc's over ongelovige asielzoekers.

Vrijdenkers worden vaak gediscrimineerd, uitgesloten of zelfs bedreigd en vervolgd omdat ze ‘afvallig’ zijn. Dan vraagt moed en ondersteuning. Dat doet het Humanistisch Verbond. Zie www.humanisme.nu

Bron: The Guardian
Beeld : still uit youtube van TRT