Direct naar de inhoud
Word lid
persoon bedekt gezicht

‘Geen vluchteling op straat of in de cel’

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Vluchtelingen Gepubliceerd op:

Tegen het huidige vreemdelingenbeleid en vóór een oplossing voor onuitzetbare vreemdelingen. Op 23 maart demonstreerden zo´n 2000 mensen in Amsterdam met de actie´Geen vluchteling op straat of in de cel´. Het Humanistisch Verbond was één van de 82 organsaties die de actie ondersteunde.

Al jaren vraagt het Humanistisch Verbond aandacht voor de onmogelijke positie van onuitzetbare vreemdelingen. Dat zijn  mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet in Nederland mogen blijven maar die niet terug kunnen of durven naar hun land van herkomst. Onuitzetbare vreemdelingen riskeren herhaalde detentie en leven zonder voorzieningen op straat, zonder perspectief.

Constructieve oplossingen

Daarom pleit het Humanistisch Verbond voor constructieve oplossingen op maat, zoals:

– alternatieven voor detentie waarin mensen in relatieve rust en vrijheid met begeleiding kunnen nadenken over hun toekomst hier of elders
– frequenter gebruik van de `buitenschuldverklaring ` waarmee mensen een (voorlopige) verblijfsvergunning kunnen krijgen als ze buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar hun herkomstland.

Omstreden uitgangspunt

De overheid heeft tot nog toe geen oplossing voor deze groep mensen, anders dan ze onder druk zetten om te vertrekken en ze van alle voorzieningen af te sluiten, vanuit het zeer omstreden uitgangspunt: wie terug wil kan terug dus dat moeten mensen ook doen. Doen ze dat niet dan is hun ellende hier hun eigen schuld. 

Het Humanistisch Verbond vindt het immoreel om tegen beter weten in te ontkennen dat veel van deze mensen buiten hun schuld niet kunnen terugkeren en dus zelf geen invloed hebben op hun situatie. Ook vinden we dat degenen die wel terug zouden kunnen, maar bang zijn die stap te zetten, dat eerder zullen doen vanuit opvang en goede begeleiding om na te denken over hoe een terugkeer acceptabel kan zijn en een plan te maken. Dat idee wordt gesteund door een aantal politieke partijen en maatschappelijke organisaties

Het gesprek

Het Humanistisch Verbond zoekt voor het vinden van oplossingen steeds het gesprek, met politici, uitvoerders en maatschappelijke organisaties. 
Het gesprek tussen voorstanders van de harde lijn en onuitzetbaren en degenen die hen ondersteunen verloopt vaak moeizaam, maar soms wordt een stapje gezet.
Er is veel te winnen als er beweging komt in het vastgelopen debat tussen uitersten over onuitzetbaren. Want niemand heeft baat bij een grote groep mensen op straat die geen kant op kan, in de allerlaatste plaats de mensen zelf. Het is bovendien verspilling van menselijk kapitaal. Bewoners van de Vluchtkerk geven de laatste maanden verdienstelijke concerten en proberen op veel manieren te laten zien dat zij iets te bieden hebben, maar velen van hen zijn ook ziek en houden dit bestaan amper vol.

Arnon Grunberg, een van de ondertekenaars, verwoordde wat hij daar zag als volgt in zijn Voetnoot in De Volkskrant van 25 maart :

‘Wij kweken op grote schaal psychiatrische patiënten, dat mag je natuurlijk niet zeggen want dat is cynisch. wat wel mag is de bestaande situatie stilzwijgend voort laten duren’

– Meer opinie vindt u in de Volkskrant
– 4 april: Debat Illegalen in Nederland: opvangen of vervolgen? met medewerking van Marjo van Bergen namens het Humanistisch Verbond.Het debat is te volgen via een Livestream
– Lees ook de Artikel 1-lezing van Thomas Spijkerboor en het co-referaat van Ernst Hirsch Ballin

Deel dit

Tags: #Onuitzetbaren en illegaliteit #vreemdelingenbeleid en – detentie

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.