Direct naar de inhoud
Humanistisch Verbond , go to home

‘Geen keuzes zonder rafelranden’

Daan Roovers

“Er bestaan geen moeilijke keuzes zonder rafelranden en keerzijden”, vindt hoofdredacteur van Filosofie Magazine Daan Roovers. Zij is voorzitter van de jury van de Van Praagprijs, die 21 juni wordt uitgereikt aan Henk Oosterling. Het thema is ‘Durf te kiezen’. Hoe kiest Roovers zelf?

Waarom heeft Henk Oosterling de Van Praagprijs verdiend?

Henk Oosterling is een zeer bijzondere man die zijn hele leven en werk in dienst stelt van het verbeteren van de leefbaarheid van zijn stad Rotterdam. Zijn betrokkenheid is enorm. Hij is, vanuit een filosofisch totaalconcept, bezig om een hele generatie kinderen in een van de grootste probleemwijken in Nederland op te leiden tot zelfbewuste, verantwoordelijke jongeren, die met de skills die ze op `zijn´ school leren een goede start kunnen maken in een complexe samenleving. Wie een kind redt, redt de wereld, zegt men wel. Ik denk dat Henk Oosterling een hele generatie redt.

Jullie hebben Oosterling tot een voorbeeldfiguur gemaakt. Wat is de belangrijkste les die hij je leert?

Volgens Henk Oosterling zijn kinderen eigenlijk nooit het probleem – de problemen zitten altijd bij de ouders. Het enige wat je moet doen – en dat is overigens heel moeilijk – is die kinderen de juiste `skills´ en de juiste houding aanleren om zich staande te houden in deze samenleving. En hij pakt dat heel vasthoudend aan. Hij heeft zich voor een bepaalde periode gecommitteerd aan één generatie in één wijk, de kinderen en jongeren in Rotterdam-Zuid. Hij zet door: Je moet tenminste tien jaar op één plek zitten, dan kun je wat bereiken, aldus Henk.

Wat is een recente belangrijke keuze die je hebt gemaakt, hoe kwam die tot stand en ben je blij met die keuze?

Even een vrolijk voorbeeld? Ik ben onlangs getrouwd. Dat is niet een beslissing die mijn hele leven overhoop heeft gegooid, omdat mijn man en ik al lang samen zijn en een gezin vormen. Wat dat betreft heeft het niets veranderd. Maar juist omdat het geen enkel praktisch doel diende, heeft zo´n publiekelijke keuze extra waarde, vind ik. Je bevestigt daarmee dat dit het bestaan is dat je wílt leiden. Een echte `Bejahung´ van het leven – zoals Nietzsche dat noemt.

Wat vind jij belangrijke stappen, voorwaarden en vaardigheden voor het maken van een keuze?

Er bestaan geen moeilijke keuzes zonder rafelranden en keerzijden. Dat is een eerste belangrijk inzicht. Verder is het belangrijk om de voorliggende kwestie `recht in de bek te kijken´. Dat is eigenlijk de enige en noodzakelijke voorwaarde voor het nemen van een beslissing. Zolang je nog bezig bent om een beetje om de zaken heen te kijken, heeft het nemen van een beslissing geen enkele zin.

Welke denker is voor jou belangrijk?

Aristoteles. Zijn ethiek, die voornamelijk bestaat uit de vorming van het karakter, zou eigenlijk 2500 jaar later nog ongewijzigd op scholen onderwezen kunnen worden.

Hoe vind je het om voorzitter te zijn van deze jury?

Het is een heel eervolle taak, en ook bijzonder verrijkend om uit alle inspirerende voorbeeldfiguren die door onszelf werden aangedragen de beste kandidaat te selecteren. Ik heb me daardoor in een heel aantal bijzondere mensen verdiept waar ik nog nooit van gehoord had. Dat is heel inspirerend voor mezelf.

Deel dit

Tags: #Burgerschap #Filosofie #Humanisme #Van Praagprijs

A list of posts

  • Humanistisch DNA – Huib Pruymboom

  • Vacature: Bijzonder hoogleraar duurzaamheid en bedrijf vanuit humanistisch perspectief (0,2 fte)

  • Blijven vragen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.