Direct naar de inhoud
Word lid
Simone van Geest

“Ga uit van het goede in de mens’

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

De campagne van het Humanistisch Verbond Houd leven, liefde en dood uit de ijskast viel in de smaak en leidde tot een flinke ledenaanwas. Wat sprak nieuwe leden aan? Wat verwachten ze van het Humanistisch Verbond? Simone van Geest: “Ik geloof dat de meeste mensen in principe het goede voor je willen.” Het tweede interview in de serie Lief en leden.

Waarom bent u lid geworden? Wat sprak u aan in deze actie?
“Ik heb veel reacties op het regeerakkoord zien voorbijkomen, maar deze sprak me aan omdat het echt een andere insteek heeft. De andere reacties gaan vooral over dat er meer geld naar bepaalde zaken moet gaan. Dat het bij de ijskast-actie juist om morele issues gaat, zoals de discussie rond Voltooid leven, vind ik goed gekozen. Het sprak me aan in de actie dat juist aan die punten aandacht werd gegeven. Heel belangrijk.”

Kende u het Humanistisch Verbond al? En was uw beeld ervan?
“Ja, ik kende het Humanistisch Verbond wel al. ‘Een goede club’ dacht ik altijd. Verstandige mensen die je helpen nadenken over allerlei zaken. Het was er eerder gewoon nooit van gekomen om lid te worden. Wat me aanspreekt is het idee dat je ook zonder geloof waarden hebt. Een collega zei een keer over iemand: “Dat verwacht je toch niet van een christen?” Waarop ik zei: “Verwacht je het dan wel van mij, een atheïst?” Ik zie een rol voor het Humanistisch Verbond om dit soort ideeën te veranderen.”

Wat vindt u het belangrijkste en aantrekkelijkste idee in het humanisme?
“Dat je uitgaat van het goede in mensen, dus het idee dat mensen in principe goede wezens zijn. Ik ben bijvoorbeeld nogal slordig. Ik ben al heel vaak mijn portemonnee of tas ergens vergeten. Elke keer als het gebeurt, valt het me op dat mensen echt veel moeite doen om de spullen bij je terug te krijgen. Niet dat ik wil aanraden om met je tas open over straat te lopen [lachend]. Maar ik geloof er echt in dat de meeste mensen in principe het goede voor je willen. Dus laten we dát vooral benadrukken in plaats van uitgaan van het slechte.”

Welke tip heb je als nieuw lid voor het Humanistisch Verbond?
“Ga vooral door met aankaarten van de morele kwesties die nu blijven liggen. Blijf in beeld bij belangrijke maatschappelijke discussies zoals over Voltooid leven. En doe dat op een positieve manier! Dus niet alleen aankaarten waar je tegen bent, maar juist ook waar het humanisme wel voor staat. Daar wil ik aan bijdragen door mijn lidmaatschap.”

Wat zou u aan de volgende kandidaat in deze rubriek willen vragen?
“Zullen we een keer wat gaan drinken? Ik trakteer! We kennen elkaar niet, maar het lijkt me leuk je te ontmoeten en te praten over onze gemeenschappelijke waarden.”

Simone van Geest was journalist, werkt op het ministerie van buitenlandse zaken, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam.

Lees meer interviews in deze serie

Meer weten?

Het is belangrijk het kabinet scherp te houden. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Omdat je alleen in vrijheid, zorgzaam kunt samenleven. Laten we samen voorkomen dat belangrijke onderwerpen in de ijskast eindigen. 
Steun ons! Word lid voor maar 6 euro per maand.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.