Direct naar de inhoud
Word lid
drie aziatische mensen bij een fruitmarkt

Fresco’s Paradijs: De reis van de appel

Type content: Nieuws Categorieën: Klimaat & natuur Nieuws Gepubliceerd op:

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Louise Fresco gaat in Fresco’s Paradijs (omroep Human) in het voetspoor van de appel op zoek naar het antwoord op deze vraag? Ze komt van de appelhel in het appelparadijs.

Fresco start haar zoektocht in Kazachstan. Waarom? Omdat daar de Russische botanist Nikolaj Vavilov graag wilde dat de appelbossen in ‘het Hemelse Gebergte’ in Kazachstan de ‘moeder’ van alle andere appels op deze wereld zouden worden. In 2010, als de genetische code van de appel wordt gekraakt, bleek dat hij gelijk had. De gunstige geologische en klimatologische omstandigheden daar hebben gezorgd voor de lekkerste en sterkste appels. En het behoud van deze bossen is van cruciaal belang voor de diversiteit en resistentie van appels overal ter wereld. Met ongenoegen constateert Fresco dat Kazachstan het erfgoed van Vavilov, de appelcollectie in de botanische tuin van Almaty, verkwanseld heeft. De tuin blijkt volledig in verval geraakt.

Het appelparadijs

In Engeland doen ze het beter, merkt Fresco. Barrie Juniper onderhoudt puur voor zijn plezier een appelboomgaard met zelfs een Shakespeariaanse variëteit en droomt ervan dat iedereen in zijn straat een andersoortige appelboom plant. Hoe minder variëteit, hoe kwetsbaarder voor ziektes de appel is. Brogdale Farm is met meer dan 2.000 variëteiten in dat opzicht een waar appelparadijs. Appeldeskundige Joan Morgan, die ze allemaal geproefd heeft, weet haarfijn aan Fresco uit te leggen waarom de Britten zo aan hun appels verknocht zijn.

Gemist?

Kijk terug op Uitzendinggemist

De Nieuwe Zijderoute: Socrateslezing door Louise Fresco

 We willen dat iedereen te eten heeft zonder het milieu te veel te belasten. Wat betekent dat voor ons? Louise Fresco verbindt eten, weten en geweten tijdens de Socrateslezing op 17 november in Amsterdam. Een lezing over voedsel van grond tot mond; u kijkt nooit meer op dezelfde manier naar eten.Lees verder over programma en aanmelding

Deel dit

Tags: #Duurzaamheid en milieu #Ecologie, ecohumanisme en klimaat #mens en natuur #voeding

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.