Ex-moslims in Nederland ook niet altijd veilig

26 oktober 2015

Ex-moslims in Nederland ook niet altijd veilig

Door webredactie

Fatima El Mourabit (39) deed tien jaar geleden afstand van de islam, het geloof waarmee ze opgroeide. Tijdens de Lezing+ op 28 oktober in Apeldoorn vertelt zij haar persoonlijke verhaal. “Ik wil een voorbeeld en inspiratie zijn voor anderen die in dezelfde situatie zitten."

Julia Doets

“Wie openlijk afscheid neemt van de islam wacht veroordeling en verstoting. (…) Afvalligheid dient in de islam bestraft te worden met de dood.” vertelt El Mourabit naar aanleiding van de Lezing+ in De Limburger op 21 oktober. Zij heeft zelf ook ondervonden dat ex-moslims in Nederland niet altijd veilig zijn, ook al zijn ongelovigen beschermd door de wet. Onder anderen haar eigen ouders hebben dit heel duidelijk gemaakt. Toen El Mourabit zo’n tien jaar geleden definitief brak met de islam, brak ze ook volledig met haar ouders, koos een geheim adres én schakelde de politie in naar aanleiding van de bedreigingen van haar vader, tekende Dagblad de Limburger op.

Twijfel

Op haar twaalfde stelt Fatima voor het eerst openlijk vragen over haar geloof. Met name de positie van vrouwen, onderdrukking en onrecht houden haar bezig en zorgen voor twijfel. Deze vragen werden door haar ouders 'met harde hand en zonder inhoudelijke beantwoording de kop in gedrukt'. Fatima bleef vragen stellen, zelfs navranter, alleen niet meer openlijk. Over haar twijfel vertelt ze: “Ik voelde geen verbinding met de islam. Zag niks anders dan macht, oorlog en onderdrukking. Ik heb lang geprobeerd het geloof staande te houden. Maar wie hield ik voor de gek? Het voelde als vreemdgaan tegenover mezelf.”

Platform voor ex-moslims

“Tot voor kort, voordat ik er publiekelijk voor uitkwam, voelde ik me vooral alleen op dit pad. Nu denk ik: waar waren al die medestanders toen ik ze zo hard nodig had?” vertelt Fatima. Het Humanistisch Verbond werkt aan een platform voor emancipatie en ondersteuning van ex-moslims. Zij kunnen daar ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. Ook Fatima wil daarin een rol spelen: “Ik wil een voorbeeld en inspiratie zijn voor anderen die in dezelfde situatie zitten.”

Over Onder Ongelovigen

Het aantal ongelovigen in de wereld groeit; religieuze agressie tegen hen ook. Blasfemiewetten zijn vaak het middel om atheïsten, humanisten en vrijdenkers aan te pakken. Wie zijn zij die discriminatie, geweld, gevangenisstraf of zelfs de dood riskeren? In de Lezing + Onder Ongelovigen geven Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, en documentairemaker Dorothée Forma hun een gezicht. Lees meer over Onder Ongelovigen.

Kom op 28 oktober voor deze Lezing+ naar Apeldoorn.

Lees het hele interview met Fatima op de site van De Limburger Bron: Alle citaten zijn afkomstig uit Dagblad De Limburger, 23 oktober 2015. De (on)vrijheid van geloven.