'Stop hbo-isering in verpleeghuiszorg'

28 september 2017

'Stop hbo-isering in verpleeghuiszorg'

Door webredactie

En nu doorpakken! Hugo Borst en Carin Gaemers zetten hun strijd voort om hun manifest Scherp op Ouderenzorg in Nederland meer ruimte te geven. Dit naar aanleiding van de 2 miljard die er extra is voor deze zorg. Ze vertellen hun verhaal in De Wereld Draait Door. Ook Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Humanitas Rotterdam) schoof aan. Van Herk is actief in het Gouden Pact, een humane coalitie van organisaties waaraan ook het Humanistisch Verbond meedoet.

Een natje en een droogje, maar geen aandacht of ruimte om jezelf te zijn. Goede ouderenzorg is een veel besproken kwestie. Terecht. Vanuit de praktijk zie je dagelijks hoe goede zorg onder druk staat. Gijsbert van Herk roept in de uitzending vooral op creatief te zijn en uit te gaan van wat mensen kunnen.

Aandacht

Daarbij spelen ook vrijwilligers een grote rol. "Zij kunnen er zijn voor mensen, aandacht geven vooral, maar ook pillen geven, muziek maken of een wandeling maken. Ergens is het idee ontstaan dat verpleeghuizen ziekenhuizen moeten nadoen, de hbo-isering is toegeslagen. Maar de hbo-er moet iets anders doen."

Eefje van Keeken (verpleegkundige) die ook aan tafel zit bij Matthijs van Nieuwkerk bevestigt dat. "Ik voel me helemaal niet bedreigd, het is zo simpel en daarom ook zo makkelijk te realiseren."

Bekijk De Wereld Draait Door

Meer weten?

Lees onze interviews met Carin Gaemers en Gijsbert van Herk waarin ze ingaan op de rol van humanistisch geestelijk begeleiders en het belang van eigenheid en
zingeving in de ouderenzorg.

Pleidooi voor een Gouden pact

Goede ouderenzorg is een veel besproken kwestie. Terecht. Vanuit de praktijk zien we dagelijks hoe goede zorg onder druk staat. Daarom lanceren Humanistisch Verbond, de Universiteit voor Humanistiek, Humanitas en een aantal humanistisch geestelijk begeleiders een Pleidooi voor een Gouden Pact. Een pleidooi voor meer zeggenschap van ouderen zelf, bij leven en bij waardig sterven. En voor waardige en beter georganiseerde ‘immateriële’ zorg, in verpleeghuizen en daarbuiten.

Hoe wil jij ouder worden? Laat het ons weten via onze actiepagina?

Foto: Bewoners van een verpleeghuis bezoeken met vrijwilligers de Bijenkorf, foto Hollandse Hoogte